Foto: Shutterstock

"Är frukt lika onyttigt som godis?" PT-Fia reder ut!

Läsaren Merry undrar om frukt är lika dåligt för kroppen som godis. Pt-Fia svarar och reder ut fakta!

Min kompis äter inte frukt. Hon hävdar att det är lika illa som att äta godis, eftersom det är så mycket socker i frukt. Jag har svårt att tro att det skulle vara lika dåligt för kroppen, men vill inte vräka i mig frukt om det inte är bra. Kan du reda ut det här? /Merry

 

LÄS OCKSÅ: ”Går man upp i vikt av att äta bröd?” – PT-Fia svarar

 

Frukt innehåller socker – men är nyttigt

Svar: Frukt är inte dåligt, men visst är det sött. Socker är ett samlingsnamn för f lera olika sockerarter som finns naturligt i exempelvis frukt. Det finns dock inget tillsatt socker i frukt som det gör i godis och bakverk.

Ingenting är bra i för stor mängd

Det positiva med frukt är att du får i dig mängder med vitaminer, fibrer och mineraler (vilket du inte får om du äter godis). I skalet sitter också mängder av nyttigheter, vilket många missar.

Sedan är det som med allt annat: Ingenting är bra i för stor mängd oavsett om vi pratar om frukt, mat, träning eller något annat i livet. Sunt förnuft är alltid en bra måttstock.

LÄS MER: ”Jag vill gå ner i vikt – men jag smygäter godis!” – experten ger råd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!