Foto: miodrag ignjatovic / E+

Fråga dietisten: Finns det nyttig snabbmat?

Liza är i en stressig period där hon varken har tid eller ork för matlagning. Vår dietist och matexpert, Karin Magnusson, ger tips på hur man kan göra snabbmaten nyttigare. 

Fråga: Jag är i en period på jobbet då jag har extremt mycket att göra, vilket gör att jag är trött och stressad nästan hela tiden. Inte det bästa för matvanorna. Jag har varken tid eller ork att laga nyttiga maträtter, och det enda jag är sugen på är snabbmat. Vet att det bästa vore att ändra på jobbsituationen, men jag vet också, tyvärr, att det kommer att se ut så här året ut. Så nu vill jag gärna ha pepp och inspiration för att klara av situationen, bli piggare och undvika att bli tio kilo tyngre. Vad ska jag äta som är nyttigare än en pasta med gräddsås eller pizza? Något som ändå går snabbt och ger den där goda, fylliga känslan som jag är ute efter? /Liza

Karin Magnusson, dietist och matexpert, svarar: 

För det första vill jag säga att det är fullt förståeligt att det enda du är sugen på, med tanke på din jobbsituation, är just ”comfort food”. Det är mat som inte är den allra nyttigaste, men som gör att man mår bra och känner sig trygg. Den är ofta fet med mycket umami-smak och ger, i alla fall tillfälligt, en varm, tröstande känsla. 

Eftersom du nu är mån om att inte gå upp i vikt behöver du nyttig comfort food! All mat kan göras i en nyttig variant. Det handlar bara om att byta ut en del av ingredienserna:

➔ Vanlig köpt pizza kan ersättas med en hemgjord variant på ett tunt tortillabröd som du sprider ut färdig pizzasås, valfri topping och en liten mängd ost på.

➔ Hamburgare med vanligt bröd och pommes kan du göra nyttigare genom att ta bort ena bröddelen, pommes fritsen, och i stället öka på med grönsaker. Lägg till rödkål, lite dressing, en ostskiva, äpple, lök och sallad eller grönkålschips och du kommer att känna dig hur nöjd som helst.

➔ Pasta carbonara kan göras mer hälsosam genom att du väljer bön- eller kikärtspasta och använder rökt skinka i stället för bacon.

Försök att äta de här nyttiga varianterna på vardagarna, så kan du njuta av ”originalen” på helgen. Kom ihåg att ladda med en skalad morot och ett kokt ägg också, bra att ta till under dagen eller direkt efter att du slutat jobba, för att undvika att börja äta något onyttigt då.

Vill du ställa en fråga till dietisten?

Dietisten och matexperten Karin Magnusson svarar på läsarnas frågor om kost. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Min tonåring tar knäcken på mig 

LÄS OCKSÅ: Kan jag sänka blodtrycket på naturlig väg? Doktor Mikael reder ut