Se receptet på denna perfekta frukost för tarmen längst ner i artikeln.
Se receptet på denna perfekta frukost för tarmen längst ner i artikeln. Foto: David Loftus, Happy Food

Experten: Ät dig friskare och gladare – bästa tipsen för en bra tarmflora

Smarta bakterier, viktiga vitaminer och smaskiga smaker. Rätt mat gör inte bara gott för kroppen, utan även för knoppen. Vi snackade med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om hur det funkar. Kan man äta sig gladare?

Vad är grejen med lyckomat, kanske du undrar? Jo, forskning visar att magen, och bakterierna som bor i den, har en koppling till vårt psykiska välbefinnande.

– Det är inte bara du som ska bli mätt, utan också dina hundratals olika sorters tarmbakterier, och de gillar olika sorters fibrer, säger Henrik Ennart, vetenskapsjournalist och författare till boken Happy food 2.0.

Grönsaker, fibrer och variation är tre nyckelord att lägga på minnet

– Prova att köpa en ny råvara varje gång du handlar. Det tycks vara viktigare att äta många olika sorters växter än att äta väldigt mycket av några få, tipsar han.

Många tänker kanske att ”rätt ingredienser” innebär dyra pulver och ­konstiga superingredienser. Men så ­behöver det inte vara – tvärtom. Grönsaker, fibrer och variation är tre nyckelord att lägga på minnet.

Försök att varje dag äta åtminstone lite bönor eller andra baljväxter, fullkorn, lökväxter, gröna bladgrönsaker och korsblommiga växter som broccoli.

Toppa med så mycket frukt, bär, frön och nötter som bara möjligt. På det ­här viset får du i dig mängder av olika sorters fibrer och kan utveckla en frisk och varierad tarmflora.

Hälsopimpa en powergröt!

Vanlig havregrynsgröt är mums för tarmfloran. Toppa gröten med extra nyttigheter i form av linfrön, solros­kärnor, valnötter och bär och du har tillrett en sann ­hälsobomb.

Recept: Kallrörd gröt med lingon och mjölk

Foto: David Loftus (Happy Food)

Blanda ihop din gröt kvällen innan, ställ in tallriken i kylskåpet, och vips – morgonen efter är frukosten färdig att servera. 20 minuter, 4 portioner

2 msk linfrön
3 msk solroskärnor
2 msk valnötter, grovt hackade
2 dl havregryn
6 dl mjölk
2 msk honung
cirka 1 tsk salt
3 msk lingon (frysta eller färska)

Gör så här:

1. Rosta linfrön och ­solroskärnor i ugn på 175 ° i ca 10 minuter, rör om varannan minut. Ta ut och låt svalna.
2. Blanda med valnötter och havregryn. Tillsätt 4 dl mjölk och låt stå kallt över natten.
3. Rör om och tillsätt ­eventuellt mer mjölk för att få en grötlik konsistens.
4. Smaka av med honung och salt.
5. Toppa med lingon och mjölk. Servera mer honung till om du vill.

LÄS OCKSÅ: Är det onyttigt att äta sent på kvällen eller inte? amelia reder ut!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!