Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

”Går man upp i vikt av att äta bröd?” – PT-Fia svarar

Läsaren Anki undrar hur dåligt bröd och kolhydrater egentligen är om man vill gå ner i vikt. amelias expert PT-Fia ger svar på tal!

Mina kollegor undviker bröd, eftersom de är rädda för att gå upp i vikt och säger att bröd (även rågbröd och extra fiberrikt bröd) orsakar just det. Själv är jag uppvuxen på rostat bröd och älskar även vanlig limpa, men på mitt jobb är det ungefär som att säga att man är heroinist. Är bröd verkligen så farligt? /Anki

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill gå ner i vikt – men jag smygäter godis!” – experten ger råd

 

Se till helheten!

Svar: Bröd som livsmedel kan inte göra att du går upp i vikt. Det är inte ett specifikt livsmedel som gör att man går upp i vikt. Eller, såklart – om du äter 20 skivor bröd om dagen utöver din vanliga mat så blir det ju ett ökat energiintag, men annars är det inte det faktum att du äter just bröd som gör att du går upp i vikt. Det är helheten, där det totala energiintaget spelar större roll än om du äter bröd eller inte.

Var inte rädd för kolhydrater – du kan äta det mesta i lagom och rimlig mängd

Bröd och kolhydrater har blivit extremt utskällda de senaste åren, och svarta rubriker har sålt in de nya trendiga dieterna. Mitt svar är: Du kan äta bröd. Var inte rädd för kolhydrater. Generellt (med undantag för till exempel sjukdom eller allergi) så kan du äta det mesta i lagom och rimlig mängd.

Variation är bra av flera anledningar. Välj ett bröd av bra kvalitet, som surdegsbröd från bageri, hembakat eller fullkorn. Och släpp ”allt eller inget-tänket”.

LÄS MER: Biggest loser-experten visar vägen: Frossa loss – gå ner i vikt!