Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Kan man bli rynkig av socker?
Kan man bli rynkig av socker?
Kan man bli rynkig av socker?
Kan man bli rynkig av socker? Foto: Shutterstock

Blir man rynkig av socker? Så ska du äta för att undvika ålderstecken

På sistone har det snackats mycket om att en kost rik på socker kan göra huden rynkig. Stämmer det? Vad är det egentligen som orsakar hudens åldrande? Och vad kan vi göra, och äta, för att bromsa processen?

Under det senaste decenniet har vårt skönhetsintresse flyttat sig utifrån och in. Vi talar mindre om täckande foundations och slimmande kläder, och mer om hur vi kan förbättra vår hälsa och vårt utseende på riktigt, genom olika livsstilsval. Och människans största organ – huden – påverkas, liksom resten av kroppen, av hur vi lever.

Det som har störst effekt går dock fortfarande mest ut på att skydda huden från faror, där solen är den stora boven. Att UV-strålningen skyndar på hudens åldrande bekräftas av Johanna Gillbro, hudforskare, doktor i experimentell dermatologi och författare till boken Hudbibeln.

Johanna Gillbro är författare till boken Hudbibeln. Klicka på bilden för att komma direkt till boken!– Men man har sett i flera studier att luftföroreningar också påverkar huden mycket. Förorenad luft kan ge pigmentförändringar och mindre elastisk hy, säger hon.

LÄS MER: Trött på rynkor? Här är produkterna som garanterar resultat

Räcker det att bo nära en kraftig trafikerad gata i ett svenskt storstadsområde för att huden ska påverkas?
– Nej, så är det sannolikt inte. Dessa studier har gjorts i Kina, där mycket förorenade städer har jämförts med mer lantligt belägna orter. Förmodligen är det så att förorenade områden i Sverige är mer i linje med de lantliga jämförelseorterna i Kina, säger Johanna Gillbro. Våra kostvanor är en annan hudfiende i fokus.

Här pekas ofta den fiberfattiga, västerländska kosten med mycket kött, snabba kolhydrater och mejeriprodukter ut. Och det ligger något i dessa anklagelser.

– Studier har visat att i populationer som äter mer ”ursprungsmat”, med mycket nötter, bär, fisk, frukt och grönsaker har man väldigt lite akne. Man har också sett att mjölkprodukter har en tydlig koppling till akne, säger Johanna Gillbro.

Sockret verkar skada kollagenet, det protein som håller huden spänstig

I västvärlden äter vi mycket sött och sockrets skadeverkningar är ständigt aktuella i dagens hälsodebatt. Men stämmer det att huden påverkas av socker? Johanna Gillbro förklarar att det finns ett samband. Sockret verkar skada kollagenet, det protein som är avgörande för att huden ska hålla sig spänstig.

Medelhavskost kan hjälpa mot hudens åldrande. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Dags för aktiv hudvård? Här är guiden för alla åldrar

Hur fungerar det?
– Kollagenet blir stelare. Det som händer är att att kollagencellerna blir försockrade, som det kallas, och det kan i sin tur orsaka en mindre elastisk hud, förklarar Johanna Gillbro.

Dessa försockrade molekyler kallas AGE, advanced glycation end-products, och tros kunna bidra till utvecklingen av flera olika sjukdomar, och alltså även skynda på hudens åldrande.

Kan man göra något för att bekämpa processen, förutom att äta mindre socker?
– Det finns många livsmedel som kan bidra till att minska de försockrade kollagenmolekylerna. Studier har visat en minskning av AGE vid intag av bland annat ingefära, vitlök, och antioxidanter som liponsyra, polyfenoler och flavonider.

I en tysk studie fann man att människor som åt en tomatpasta under tre månader inte blev lika irriterade av solen som de deltagare i studien som inte åt tomatpasta

Låter det krångligt? Faktum är att dessa antioxidanter och ämnen finns i vanlig mat, som potatis, broccoli och kyckling. Genom att äta enligt den i hälsosammanhang så älskade Medelhavskosten (läs mer här) får vi i oss massor av ämnen som skyddar vår hy mot AGE och därmed ett för tidigt åldrande. När vi äter mycket grönsaker, frukt, bär, fisk och hälsosamma fetter – och mindre snabba kolhydrater – så gör vi hälsan en tjänst. Det är just denna kost som gäller för att hålla huden fräsch.

Johanna Gillbro lyfter karotenoider som en av flera hudhjältar – det är en stor familj fettlösliga närings- och färgämnen som förekommer i livsmedel som grönkål, morötter och tomat, men också i räkor och lax. Astaxhantin är en karotenoid med en antiinflammatorisk effekt, vars effekt har påvisats i japanska studier. Ämnet verkar ge en slätare och mer fuktmättad hy.

– Det är astaxhantinet som ger den rosa färgen i exempelvis hummer, lax och räkor, säger Johanna Gillbro.

En annan hudvårdande karotenoid är lykopen, som tomat är rikt på.

– När det gäller betakaroten så har man sett att det samlas upp via blodet som tar det till huden där det hjälper till att bygga upp retinol som i sin tur bygger upp kollagennivåerna. Det har en antioxidativ och antiinflammatorisk effekt. Man har också sett att huden får en ökad fukthalt av karoteonider, förklarar Johanna Gillbro.

Räcker det med att äta mycket tomat och morot eller är det tillskott som gäller?
– Nej, du behöver inte ta tillskott för att få effekt. I en tysk studie fann man att människor som åt en tomatpasta under tre månader inte blev lika irriterade av solen som de deltagare i studien som inte åt tomatpasta.

Så pasta med tomatsås och olivolja (eftersom lykopenerna är fettlösliga så underlättas upptaget av olja) är ett skönhetselixir. Detta tydliggör att maten vi äter kan påverka hur snabbt huden åldras på grund av att vissa livsmedel gör oss mindre solkänsliga.

Men vi ska inte stirra oss blinda på enskilda livsmedel. Genom att äta en allsidig Medelhavsinspirerad kost (tomatsås ofta!) så får vi i oss massor av hudvårdande ämnen, varje dag. Och visst verkar det som om mycket socker faktiskt kan göra huden slapp, men det gäller när det konsumeras i stora mängder.

Ladda upp med frukt och grönt, använd solskydd – och dra gärna ner på sockret. Dina rynkor kommer inte att försvinna, men du kan dämpa uppkomsten av nya och trolla fram ny lyster. 

LÄS MER: Fynkar rynkkrämer egentligen? 5 vanliga frågor och svar