Foto: Istock

5 myter om den "nyttiga" yoghurtglassen

Härligt luftig frozen yogurt (det vill säga fryst yoghurtglass) kan kännas som ett nyttigare alternativ till vanlig glass, men har du koll på vad den faktiskt innehåller? Har den samma värden som vanlig yoghurt och hur nyttiga är egentligen alla toppings man kan ha på den? Här är de fem största myterna om denna kalla godsak.

Myt 1

"Eftersom frozen yogurt är naturligt fettfri kan man äta hur mycket man vill."

Delvis sant. Frozen yogurt innehåller för det mesta lite eller inget fett, men det betyder inte att den inte innehåller kalorier. Frozen yogurt med naturell smak innehåller cirka 30-35 kalorier per gram, en stor bägare ligger alltså på cirka 380 kalorier redan innan toppingen kommer på.

Foto: Istock

 

Myt 2

"Toppingen innehåller inte många kalorier."

Sant. Det stämmer – om den består av frukt, det vill säga. Undvik topping såsom granola, som ligger på cirka 45 kalorier per gram, eller sötade flingor som ligger på cirka 40 kalorier per gram. Annan "hälsosam" topping du kanske vill undvika är exempelvis torkade tranbär och nötter, som båda har ett högt fettinnehåll.

 

Myt 3

"Frozen yogurt innehåller ämnen som håller igång både immunförsvar och matsmältning."

Sant och falskt. Det stämmer att yoghurt innehåller hälsofrämjande ämnen, men dessa når inte alltid fram till matsmältningssystemet. Tillverkningsprocesser, magvätskor och extrema temperaturer kan alla förhindra att välgörande ämnen överlever tillräckligt länge för att vi ska kunna tillgodogöra oss dem.

 

Myt 4

"Frozen yogurt är en toppenlunch, precis som vanlig yoghurt."

Falskt. Frozen yogurt, liksom vanlig yoghurt, är inte en passande måltid. Det innehåller förvisso både kalcium och protein men även mycket socker. Ett glas mjölk innehåller ungefär samma värden som en liten portion frozen yogurt, men skulle knappas räknas som lunch.

 

Myt 5

"Naturell eller 'riktig' frozen yogurt är bättre att äta än Ben & Jerrys-varianten."

Falskt. All frozen yogurt innehåller ungefär lika många kalorier. Pinkberrys 'riktiga' frozen yogurt innehåller 116 kalorier, TCBY (The Country's Best Yogurt) har en variant med vanilj som innehåller 120 kalorier och Ben & Jerry's version hamnar inte långt därifrån på 130 kalorier.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!