Kan rödbetsjuice sänka blodtrycket, undrar Matilda som fått högt blodtryck.
Kan rödbetsjuice sänka blodtrycket, undrar Matilda som fått högt blodtryck.

Kan jag sänka mitt blodtryck på naturlig väg?

42-åriga Matilda har fått högt blodtryck och vill veta om det finns några naturliga sätt att sänka det. Är det till exempel bra att dricka rödbetsjuice för att få ner blodtrycket? Doktor Mikael Sandström svarar. 

Fråga: Jag är bara 42 år, så jag blev förvånad när jag fick veta att jag har högt blodtryck. Trots omtagningar och minskad stress i livet så har det fortsatt vara högt och jag behöver ta medicin. Nu undrar jag om det finns några naturliga sätt att sänka trycket. Bland annat har jag blivit tipsad om rödbetsjuice – funkar det? /Matilda

Doktor Mikael svarar: 

Det var en kul och intressant fråga! Ja, det finns verkligen mycket du kan göra för att sänka blodtrycket innan du måste börja ta medicin. Visserligen finns det en ärftlig komponent som man självklart inte kan påverka specifikt, men alla människor kan göra något som är av godo. Kost och rörelse är de två hörnstenar jag tänker på mest, och de hänger ju ofta ihop. 

Rökning och alkohol i stora doser är välkända riskfaktorer för högt blodtryck. Jag skulle också vilja lyfta en annan riskfaktor som har blivit mer tydlig allteftersom forskningen framskrider – och det är fysisk inaktivitet. Det är livsviktigt att röra på sig. Hellre lite mullig och fysiskt aktiv än smal och orörlig. All rörelse är bra, inklusive trädgårdsarbete och hundpromenader. Men för att kunna ha en tydlig, mätbar medicinsk effekt måste vi åstadkomma en pulsökning. Hjärtat behöver slå fortare ibland, och inte för att vi är stressade, utan för att vi anstränger oss fysiskt. Jag har haft många patienter som ätit blodtrycksmediciner och som kraftigt kunnat minska på dessa, och i många fall helt ta bort dem, bara genom att öka sin fysiska aktivitet.

Rekommendationen är 30 minuters pulshöjande aktivitet tre gånger i veckan. Nu undrar du säkert vilken sorts träning som är den bästa? Svaret är enkelt: Den träning som blir av är den bästa.

Det finns tyvärr ingen mirakelkost, där ett enda näringsämne gör stor skillnad, trots att många kostspecialister hävdar motsatsen. Och det gäller även rödbetsjuice. Det är den sammansatta kosten som är viktig. Själv är jag oerhört förtjust i fisk och kyckling, och det får anses vara bra mat. Vad gäller grönsaker så kan vi nästan inte äta för mycket. Så hur ska vi då förhålla oss när vi ”syndar” med ett sämre kostintag, som alkohol och godis? Jo så här: Det du äter sällan är sällan ett problem. Det är den goda vanan som är avgörande.

Vill du ställa en fråga till doktor Mikael?

Mikael Sandström är narkos- och intensivvårdsläkare vid Lindesbergs lasarett. Han är även expert i TV4. Mikael svarar på dina frågor om kroppen, sjukdomar och hälsa. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Finns det nyttig snabbmat? Dietisten reder

LÄS OCKSÅ: Hjälp – han är gift! Kan vi fortsätta träffas?