Foto: Corkery/News

Klättra dig frisk och stark!

Hollywoodstjärnan Jessica Biel har just kommit ner från Kilimanjaro efter en 6-dagars klättring. Gör som Jessica och stärk dina muskler med klättersport! Emma V Larsson ger sina bästa tips.

Skådespelerskan Jessica Biel känd från serien Sjunde Himlen, och filmer som Illusionisten och Elizabethtown, gillar att klättra. Hon avslutade precis en bestigning av Kilimanjaro tillsammans med ett gäng andra kändisar. Syftet var att uppmärksamma det globala behovet av rent vatten, och projektet kallades "Summit to summit".

En annan som gillar att klättra är frilansjournalisten Emma V Larsson. Hon berättar om sin första upplevelse av sporten:

– Jag blev i princip utkastad nerför en klippa i Irland med ett rep, och var tvungen att klättra uppför igen. Jag var 18 år och minns det starkt eftersom det både var skrämmande och fantastiskt.

Vad är så roligt med att klättra?

– Det är så kul att man inte tänker på att man tränar. Hela kroppen får sig en genomkörare. Det är väldigt socialt eftersom man alltid är flera när man klättrar. Jag har fått många nya vänner i och med klättringen, det är en egen liten kultur med böcker och filmer. Och det är mycket problemlösning när man ska försöka hitta vägar uppåt.

– Är du ute efter en aktiv semester så finns det massor av bra klätterställen runt om i Europa..

Är det en dyr sport?

– Inte om man klättar inomhus på klätterväggar. Då behöver man skor, sele och repbroms. Men om du klättrar utomhus behöver du rep och annan utrustning, då blir det lite dyrare.

Hur ska man göra om man vill lära sig?

– Anmäl dig till en intro-dag på någon klätterhall i din stad. Då får du testa på lite och låna utrustning. På lördag, 15 januari, öppnar Sveriges största klättervägg i Stockholm vid Telefonplan, K2.

Läs mer om klättring här!

Emma V Larsson på klättring i Lappland, foto taget av Love Rynbäck.
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!