Bättre med en sten i påse istället för en sten i skon?
Bättre med en sten i påse istället för en sten i skon?

Kan kristaller få oss att må bättre? Experterna reder ut

Kristaller är trendigare än någonsin – men har de någon effekt? Kan de göra oss mer självsäkra och ge energi? amelia söker sanningen om stenarna. Är det hälsomagi eller ... stendött?

Från att mest ha legat och samlat damm i ett par decennier så är kristallerna tillbaka, trendigare än någonsin. Några av våra största kändisar är stora förespråkare av magiska stenar. Kim Kardashian har berättat att hon botade sin posttraumatiska stress med hjälp av en kristall. Sångerskan Adele har alltid med sig en sten på scenen för att handskas med sin scenskräck och Katy Perry sägs ha tagit till rosenkvarts för att komma över sitt ex John Mayer. Även supermodellen Miranda Kerr är ett stort fan av just rosenkvarts. Hon har berättat att hon nästan alltid bär med sig den rosa kristallen i behån. 

– Alla människor är olika och kommer därför att påverkas olika mycket av kristaller, säger Catharina Andersson som driver webbutiken Andekvarts som säljer stenar och kristaller. Jag brukar rekommendera att man bär kristaller så nära huden som möjligt, helst ska man ha hudkontakt. Men man kan också lägga den i fickan.

– Oftast är det den sten som lockar ditt intresse som du behöver. Den kanske inte är den vackraste, men det är något i dig som säger att du behöver just den. Du bör använda kristallen i minst en till två veckor. Då kommer du att känna resultat, menar Catharina Andersson. 

Hon rekommenderar rosenkvarts och bergkristall som ”nybörjarstenar”. Rosenkvarts sänder ut kärleksenergier, förklarar hon, medan bergkristallen ger energi till den som känner sig trött och låg.

Men Sven-Ove Hansson, professor i filosofi på Kungliga tekniska högskolan, har studerat den så kallade new age-rörelsen på nära håll och menar att de som har nytta av sten- och kristallrörelsen i första hand är människor som vill tjäna pengar.

– Det finns idag ingen forskning som tyder på att kristaller har någon som helst effekt. Man kan åstadkomma mycket mänskligt lidande genom att lura folk att förlita sig på verkningslösa stenar istället för att söka hjälp inom vården, säger han. 

Men varför är det så poppis med stenar?

Människan har fascinerats av stenar av olika slag, och tillskrivit dem välgörande och helande egenskaper sedan urminnes tider. Enligt en undersökning vid Stanfords universitet i USA är vi fascinerade av kristaller eftersom de ger oss något fysiskt att hålla fast vid, som förkroppsligar spiritualitet och andlighet. Det är ett behov som kan öka i tuffa tider. AnnaCarin Magnusson, psykolog, förklarar varför det kan upplevas som välgörande att bära runt på en rosa kristall.

– Vi lever i en osäker värld där vi gärna vill försöka ta kontroll över saker och ting, därför har vi en tendens att leta efter saker som kan vara användbara för att kontrollera sådant som inte går att kontrollera, som till exempel sjukdom. Att ta kontrollen är ett sätt att försöka minska sin ångest, förklarar hon.

Och AnnaCarin Magnusson menar att stenarna faktiskt kan få oss att må lite bättre – även om det inte beror på stenarna i sig. 

– Man har funnit att en särskild del av hjärnan är aktiv vid andliga upplevelser. Det är samma del av hjärnan som aktiveras när vi känner förundran och fascination, kanske genom en naturupplevelse, som när man upplever trans i olika religiösa sammanhang. Det säger förstås inget om stenens effekt, men människor kan må väldigt bra av att ha en tro, förutsatt att miljön är sund, säger AnnaCarin Magnusson.

Hon vill, liksom Sven-Ove Hansson, varna för oseriösa aktörer som kan utnyttja vår vilja att må bättre genom andlig konsumtion av olika slag.

– När man ger sig in i något ska man fråga sig själv vem som drar in pengar på det. Att fundera på det är alltid viktigt, tipsar hon.

AnnaCarin Magnusson förklarar också att det kan vara osunt att projicera alltför för mycket tro på stenarna. 

– Vad som från början kan upplevas som en kul grej, som knappast kan skada, kan utvecklas till något som inte är så harmlöst. Risken finns till exempel att man utvecklar ett så kallat magiskt tänkande, så man känner att man måste ha sin sten med sig jämt, annars tror man att det ska gå dåligt på något sätt. Sådana tvångstankar kan vara jobbiga att bli av med, förklarar hon.

Så visst kan stenar och kristaller få oss att må lite bättre. De kan vara fina att se på, roliga att samla och sköna att känna på. Men fundera inte ens på om de kan ersätta sjukvård eller terapi – ur den synpunkten är de fullkomligt stendöda. Kanske kan man jämföra kristaller med en blombukett eller en ny jacka – den kan inte bota sjukdomar, men den kan göra dig väldigt glad. Och om vi tror att den där bergkristallen gör oss piggare, eller att rosenkvartsen kan ge tur i kärlek, så vi kan vi ­faktiskt bli ­piggare eller känna oss säkrare i kärlekssammanhang. Placebo-effekten ska, som bekant, inte underskattas. 

Här är kändisarna som älskar sina kristaller

Kate Hudson. Kate har alltid en skål med rosenkvartskristaller på sitt nattduksbord för att njuta av stenarnas påstådda kärleksenergi. 

Adele. Enda gången Adele inte har haft med sig en kristall var under ett framträdande på Grammygalan 2016. Det kantades av tekniska fel som tvingade henne att avbryta. Naturligtvis gjorde Adele då kopplingen att det ­berodde på frånvaron av kristaller.

Gisele Bündchen. I en intervju i Vogue fick Gisele frågan om vilken som är hennes käraste ägodel. ”Min kristallsamling!” var svaret.

Kylie Jenner. Sociala medier-drottningen Kylie har otaliga gånger pratat om kristaller på sitt instagram. 

Victoria Beckham. Den före detta Spice ­girls-medlemmen har berättat att hon har kristaller utplacerade i hela sitt hem för att fylla bostaden med positiv energi. 

5 populära kristaller

Från vänster: Rosenkvarts, Bergkristall, Selenit, Citrin, Ametist.

• Rosenkvarts. Sägs öppna våra sinnen för kärlek, både till andra och till oss själva. 

• Bergkristall. Ska öka energin och koncentrationsförmågan. Även bra för att bli av med negativa känslor. 

• Selenit. En sten som ska ha lugnande egenskaper och vara extra bra för dig som lider av stress och ångest. 

• Citrin. En kristall som ska vara särskilt bra för dig med svagt självförtroende. Ska även fungera som en positiv boost för humöret. 

• Ametist. En sten som sägs berika ditt liv med balans, ge beskydd och visdom.

Text: Moa Alfredsson och Karin Nordin