Det finns sätt att minska blödningen, tipsar Susanna.
Det finns sätt att minska blödningen, tipsar Susanna. Foto: Shutterstock

Kan jag ”glesa ut” mensen? Kvinnoläkarens tre tips

Om man har korta menscyklar – kan man då på något sätt förlänga cykeln och ”glesa ut” mensen? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger svar.

Fråga: Jag får mens var tjugotredje dag – lite väl tätt, tycker jag. Förlorar jag mer blod än and­ra eftersom jag har mens så ofta? Finns det något man kan göra för att ”glesa ut” mensen med några dagar varje månad? /Maria, 33

 

Kvinnoläkaren: 3 förslag för dig som vill glesa ut mensen

Att ha mens var tjugotredje dag är inte ett dugg kons­tigt. Menscykler ser olika ut. Men det kan förstås vara så att du blöder mer än många andra. Särskilt om du blöder rikligt vid varje tillfälle (det normala är 20–80 ml). Om du känner dig yr och trött emellanåt, boka en läkartid för att kolla upp om du har blodbrist. 

En annan strategi är att börja med p-piller

Det finns ett par saker du kan prova. En är att sätta in en hormonspiral som ”tunnar” ut slemhinnan i livmodern, med resultatet att inget ägg kan fästa. Den tunnare slemhinnan gör också att man blöder mindre och mindre vid varje mens. Efter ungefär sex månader brukar mensen upphöra helt. 

En annan strategi är att börja med p-piller. Då kan man välja att ”äta ihop” kartor med p-piller och helt hoppa över mensen ett par månader. Det finns många olika sorters p-piller, och om du får besvärliga biverkningar – byt sort. Men prata med en barnmorska eller läkare först för att se om just du kan ta p-piller utan risker, och om det är några särskilda typer du bör undvika. 

Att p-piller kan innebära vissa risker och ge biverkningar känner de flesta till, men det finns även fördelar. Exempelvis minskar de risken för cancer i äggstockarna, tjocktarmen och livmodern. Den skyddande effekten verkar dessutom hålla i sig i många år efter att man slutat med dem. 

Om du inom kort önskar bli gravid, prova istället medicinen Cyklokapron. Den kan du ta under de dagar du blöder för att minska blödningen. 

Till sist vill jag göra dig uppmärksam på att du troligtvis har ägglossning ganska snart efter din mens, eftersom detta sker ungefär två veckor före mensen. Om du vill bli gravid (eller undvika det) kan det vara bra att veta.

Aktuellt just nu