”Dagen efter-piller kan ge en del biverkningar och jag gissar att du upplevt några av dem.” svarar kvinnoläkaren.
”Dagen efter-piller kan ge en del biverkningar och jag gissar att du upplevt några av dem.” svarar kvinnoläkaren. Foto: Shutterstock

”Kan det vara farligt att ta dagen efter-piller för ofta? Kvinnoläkaren ger svar

Sussie undrar om det är farligt att ta för många dagen efter-piller. Kan det ge biverkningar som påverkar hennes chans att få barn i framtiden? Kvinnoläkaren Susanna ger svar.

Fråga: Jag har tagit dagen efter-piller flera gånger och undrar om det kan minska mina chanser att bli gravid i framtiden. Eller om det kan ha någon annan farlig biverkning. För i så fall tänker jag inte ta dem fler gånger! /Sussie

Kvinnoläkaren svarar: Det finns biverkningar med dagen efter-piller

Du kan vara helt lugn. Att du tar dagen efter-piller minskar inte dina chanser att bli gravid framöver. En del biverkningar finns och jag gissar att du upplevt några av dem. 

De flesta får en rubbad menscykel – den kan bli både längre och kortare. Illamående, huvudvärk och bröstspänningar är andra symtom som kan komma direkt efter att man tar tabletterna, men de brukar försvinna inom ett dygn eller två. Ju snabbare efter ett oskyddat samlag som man tar ett dagen efter-piller, desto bättre effekt har det. Tänk dock på att det inte verkar alls om du skulle kräkas kort efter att du tagit det. 

Har du funderat på preventivmedel? En kopparspiral verkar också i efterhand. Den kan sättas in upp till fem dagar efter ett oskyddat samlag och är ännu säkrare än ett dagen efter-piller. 

Om man ska sätta in en spiral så bör man vara säker på att man inte har smittats av en könssjukdom vid det oskyddade samlaget. Om man är osäker är det alltså bra att testa sig samtidigt som man sätter in spiralen så man kan få en snabb behandling om man skulle vara smittad. 

LÄS OCKSÅ: Hur säkert är avbrutet samlag? Kvinnoläkaren svarar 

Aktuellt just nu