Kajsa Sigvardsson var knappt 30 år när hon fick diagnosen MS, multipel skleros.
Kajsa Sigvardsson var knappt 30 år när hon fick diagnosen MS, multipel skleros. Foto: Emil Malmborg

Kajsa blev frisk från nervsjukdomen MS – tack vare stamcells-transplantation

När Kajsa Sigvardsson, 36, drabbades av den kroniska nervsjukdomen MS för sju år sedan såg hon ett begränsat liv framför sig. År 2014 fick hon chansen att genomgå en stamcellstransplantation, och plötsligt fanns möjligheten att bli frisk.

Året var 2009 och journalisten Kajsa Sigvardssons 30-årsdag närmade sig. Hon hade just blivit mamma till åtta veckor gamla Skilla och maken Kristian var precis färdigutbildad psykolog. En ny tid i livet skulle just börja när Kajsas syn på vänster öga plötsligt föll bort.

– Jag förstod inte vad som hände, jag såg plötsligt väldigt suddigt. Jag gick till ögonläkaren efter ett tag för jag tänkte att det var en infektion och då visade de sig att det var startsymtomen på MS, berättar Kajsa för amelia.se.

Multipel skleros, MS, är en autoimmun sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen, som drabbar framför allt kvinnor mellan 20 och 40 år. Idag är mellan 18 000 och 20 000 svenskar sjuka i MS.

– Den förkortar inte livet, men den försämrar livskvaliteten. Man kan bli rörelsehindrad, få problem med yrsel, tankeförmåga och gång. Allt i kroppen styrs ju av impulser från hjärnan, så det är en väldigt allvarlig sjukdom, säger Kajsa.

Fortsatte jobba trots MS

Kajsa fick snabbt sin diagnos och plötsligt blandades blöjbytena upp med läkarbesök och medicinering.

– Det var såklart jättekämpigt och vi blev väldigt ledsna. Jag hade en stor sorg över att min dotter aldrig skulle få ha en frisk mamma.

Kajsa fick de bästa medicinerna men sjukdomen accelererade ändå i hennes kropp. Trots det gick hon tillbaka till jobbet som reporter på TV4 i Malmö efter föräldraledigheten.

– Jag blev sjukare och det blev svårare för mig att klara livet, men jag kämpade på som vanligt. Jag sa ingenting på jobbet och det kan man undra idag varför, men jag var rädd att de skulle se mig som sjuk. Jag tänkte att de skulle döma mig på andra premisser om de visste att jag var sjuk, förklarar hon.

När Skilla var ett år började Kajsas man prata om att skaffa ett till barn. Till en början tänkte Kajsa att han var galen och förstod inte hur de skulle våga det, samtidigt som de alltid hade pratat om att ha många barn.

– Efter ett tag landade jag i att jag inte ville att den här sjukdomen skulle bestämma huruvida jag skulle få fler barn eller inte, så jag blev gravid när Skilla var ungefär 1,5 år.

Att vara gravid och svårt sjuk är väldigt annorlunda mot att vänta barn som frisk. Man blir inskriven på specialistmödravården och det planeras kring hur medicineringen ska starta efter förlossningen.

– Jag ville väldigt gärna amma eftersom jag inte hade kunnat det så länge som jag hade velat med mitt första barn eftersom jag blev sjuk. Då var det så kaosartat och oförberett. Men med mitt andra barn så var min läkare väldigt lyhörd och såg till att försöka lösa så att jag kunde ta mediciner som inte gick över i bröstmjölken. Jag fick min första behandling i dropp när Sigge var tolv timmar gammal.

Erbjöds stamcellstransplantation för att bota MS

Fyra år efter att Kajsa fått diagnosen MS blev hon bara sjukare och sjukare. Barnen var nu fyra respektive två år gamla och läkaren konstaterade att medicinerna inte fungerade tillfredsställande. Istället för att Kajsa skulle komma på kontroll en gång i halvåret bara för att konstatera att inget blivit bättre, föreslog nu läkaren något drastiskt.

Kajsa med barnen Skilla och Sigge och maken Kristian. Foto: Privat

 

– Hon berättade om stamcellstransplantation, som i korthet handlar om att man byter ut immunförsvaret. Man plockar ut patientens stamceller och slår sedan ut hennes immunförsvar genom väldigt starka cellgifter. När hon inte har något immunförsvar ger man tillbaka stamcellerna och då byggs ett nytt immunförsvar upp. Då har det visat sig att det nya immunförsvaret har glömt bort att det är sjukt, det har glömt bort patientens MS, förklarar Kajsa Sigvardsson.

Metoden är ny och när Kajsa beslutade sig för att genomgå den hade endast 60 svenskar behandlats under tio år. Idag är siffran uppe i drygt hundra.

Våren 2014 påbörjades den tuffa behandlingen och Kajsa förbereddes för transplantationen, som genomfördes på sommaren.

– Det var den sommaren som var så vansinnigt varm och alla var så glada, då var jag inlagd i stort sett hela sommaren. Dessutom låg jag isolerad under vissa perioder för att inte få infektioner.

Hur kändes det att vara isolerad och inte få träffa sina barn?

– Jag var rädd och orolig över hur mina barn skulle ta det, men det gick hyfsat bra. Målet för oss var så otroligt starkt, att om jag klarar detta, de här månaderna av mitt liv, så är belöningen att jag får ett friskt liv. Det var hemska månader av lidande och det gjorde fruktansvärt ont. Samtidigt tänkte jag att jag gör det för mina barn, för min man och vår familj – för att mina barn ska få en frisk mamma. Det var ju det som var den första sorgen för mig, att Skilla inte skulle ha en frisk mamma.

Kajsa blev sjuk i MS när dottern Skilla endast var åtta veckor gammal. Foto: Privat

 

Kajsas immunförsvar slogs ut och hon blev jättesjuk. Ibland trodde hon att hon skulle dö. Utanför fönstret pågick högsommaren och barnen fick gå på förskola för att få en någorlunda normal vardag. Hennes man Kristian fick närståendepenning från Försäkringskassan och kunde vara med Kajsa på sjukhuset. På eftermiddagarna hämtade han barnen och om de inte hade några infektioner fick de hälsa på sin mamma.

– Jag orkade inte alltid få besök och jag ville inte att de skulle se mig för sjuk, jag tror att barn kan bli lite rädda av det. Vi visste ju också att det skulle bli bättre, det är annorlunda om det var sista chansen för oss att träffas, men så var det ju inte.

Hur fick du tiden att gå på sjukhuset?

– Ibland kunde jag titta lite på tv men oftast mådde jag fruktansvärt illa, så större delen av tiden låg jag bara och blundade. Jag orkade inte lyssna, jag låg mest och sov. Dagarna där var som små projekt: "Vad kan jag tänka mig att äta? Nej, ingenting idag heller". Så funderar man på små saker som blir väldigt stora eftersom livet är så extremt annorlunda. Det går inte att jämföra med en vanlig vardag, berättar Kajsa för amelia.se.

Stamcellstransplantation innebär risker

Om transplantationen misslyckas får man tillbaka sin MS, men den kan också vara livshotande. Kajsa fick några väldigt allvarliga infektioner under tiden.

– Transplantationen är extremt tuff, man bryts ju ned helt och hållet. När man inte har något immunförsvar så är till och med kroppens egna magbakterier, som alla människor har i kroppen, farliga.

Efter sommaren fick Kajsa komma hem och hon återhämtade sig under hösten, med avbrott för när hon åkte på några infektioner och blev inlagd på sjukhus.

– Det var som ett undantagstillstånd i vår familj men efter ett tag började det ändå lätta och jag fick mer krafter och blev piggare och kunde vistas bland folk. Jag bytte jobb och de var fantastiska här. De hade otrolig empati och förståelse så jag kunde börja jobba halvtid och hade mycket fritid så jag arbetade mig tillbaka.

Kajsa gjorde stamcellstransplantationen den 10 juli 2014 och sedan dess har hon inte fått någon medicin mot MS. Hon har inga symtom och inga nya förändringar i hjärnan.

– Förut hade jag massor av symtom trots att jag stod på de bästa medicinerna, nu har jag inga spår av någon MS. Jag mår jättebra och är som jag var innan jag blev sjuk.

Blev frisk från MS tack vare stamcellstransplantationen

När Kajsa var inlagd på sjukhus började hon skriva ned sina tankar. De har nu resulterat i boken "Att få sin framtid tillbaka".

Kajsa Sigvardsson har skrivit en bok om hur hon blev frisk från MS tack vare en stamcellstransplantation.

Ett av skälen till att hon valt att berätta är för att andra MS-sjuka kvinnor ska få information om behandlingen.

– Det är så många fler som skulle kunna göra den om den blev mer känd och etablerad. Det är nästan ingen som har koll på att den finns.

Titeln på boken speglar precis vad Kajsa känner inför sin resa.

– Vi hade ställt in oss på ett liv som mer och mer skulle begränsas, och nu är det inte begränsat längre. Vi är som vilken familj som helst.