Foto: Privat

Johanna om träningsresan: "En av de absolut bästa saker jag gjort"

Träningsresor har blivit vår tids husmorssemester. Johanna, 41, åkte till Kreta med amelia för ett par år sedan: "Det bästa jag har gjort".

Johanna Leihed

, 41, var nyseparerad och köpte resan till sig själv i 40-årspresent.

– Det var kanonbra, en av de absolut bästa saker jag gjort i hela mitt liv. Man skapar otroliga vänskapsband och det var så fascinerande med alla kvinnor på samma ställe. Helt prestigelöst och så peppande!

Johannas huvudsyfte med resan var att komma igång med träningen, efter många år med lite tid för sig själv, som heltidsarbetande småbarnsmamma. Det breda utbudet av roliga pass, plus att träningsprofilen Olga Rönnberg var en frontfigur, lockade. Att hon skulle få vänner för livet under den där veckan hade hon inte räknat med.

Johanna håller med experterna om att resan kan vara ett sätt att legitimera frånvaro från familjen, att träningskonceptet ger grönt ljus att lämna dem för några dagar.

– Men det är en bedömning som kvinnan gör själv, tror jag. Man vill stilla sitt dåliga samvete lite. Vi kvinnor vill ju ofta fixa allt för att det ska bli perfekt. Jag tror att vi sätter oss själva i den rollen...

LÄS OCKSÅ: Så har träningsresan blivit vår tids ”husmorssemester”

"En positiv aspekt med resorna är att man genom att delta kanske börjar satsa på träning på sin fritid"

Men varför finns fortfarande behovet av en husmorssemester, så här 40 år efter att den avskaffades? Jämställdhet är sannerligen en seg process, en av de absolut segaste. Mönstren sitter djupt inpräntade i oss och den heterosexuella familjenormen med dess könsroller. Tidigt i livet får vi lära oss att det är killars intressen som är värda att engagera sig i.

– Det är ju vanligt att tjejen följer med och tittar på pojkvännen eller brorsan när han tränar ishockey eller grejar i garaget. Men det är inte särskilt ofta som killen hänger med till stallet, för att nämna ett typiskt exempel, säger Karin.

På så vis kan kvinnor skapa ett större utrymme för sig själva i vardagen

De här mönstren följer ofta med oss genom livet, in i våra egna familjer. Hur många par ser vi inte, där mannen tycks ha massor av tid att lägga på sitt stora cykelintresse - medan kvinnan i bästa fall hinner med en löprunda efter nattningen?

– En positiv aspekt med resorna är att man genom att delta kanske börjar satsa på träning på sin fritid. På så vis kan kvinnor skapa ett större utrymme för sig själva i vardagen, något som ju alltid varit självklart för män, menar Karin.

Förutom att männen belastas mindre av det osynliga familjearbetet med planering och logistik så visar statistik att kvinnor också lägger dubbelt så mycket tid på hemsysslor som städning, matlagning och läxläsning. Att ägna sig åt en hobby har alltid varit typiskt manligt - för det är männen som har tid.

Resedeltagaren Johanna Leihed (th) och kompisen Ida Gårdemark. Foto: Privat

Johanna: Vi skulle nog inte vara skilda idag om vi hade haft mer egentid

Idag önskar Johanna Leihed att hon insett vikten av egentid långt tidigare.

– Jag förstod inte hur avgörande det är, och jag hade nog fått dåligt samvete om jag rest iväg från barnen då. Min exman och jag har faktiskt, så här i efterhand, pratat om att vi nog inte skulle vara skilda idag om vi bara haft mer egentid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!