”Det finns en massa faktorer som spelar in när det gäller fertilitet. Kanske är det bara något litet ni behöver hjälp med för att du ska bli gravid”
”Det finns en massa faktorer som spelar in när det gäller fertilitet. Kanske är det bara något litet ni behöver hjälp med för att du ska bli gravid” Foto: Istock

Jag blir inte gravid - varför? Kvinnoläkaren svarar

Vad ska man göra om man inte blir gravid, trots att man har försökt under flera år? Trots att man varit på en undersökning där allt "ser bra ut"? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger råd.

Fråga: Jag har en femårig flicka och skulle så gärna vilja få ett barn till, men vi har försökt i åratal. Vi var på undersökning och samtal för ett par år sedan, men läkaren hittade inget fysiskt fel på vare sig mig eller min man och sa åt oss att fortsätta försöka så skulle det ordna sig. Men det har det inte gjort. Har du något råd? /Längtar ihjäl mig ...

Foto: fizkes

Kvinnoläkaren svar: Ni behöver en ny utredning

Det är definitivt dags för er att göra en ny undersökning! En bra tum­regel är att man ska söka hjälp om man har försökt bli gravid under ett år utan resultat. Man behöver gå igenom både din och din mans hälsa och undersöka er båda. Det finns en massa faktorer som spelar in när det gäller fertilitet. Kanske är det bara något litet ni behöver hjälp med för att du ska bli gravid.

Sök hjälp om man försökt bli gravid under ett år utan resultat

Har du gjort ägglossningstester så du har koll på när din ägglossning är? Har du börjat med någon ny medicin eller har din man gjort det? Är ni fysiskt aktiva och äter en varierad kost? Har du kontrollerat din sköldkörtel? Och hur är det med stress och den psykiska hälsan?

När det gäller din man så kan exempelvis spermierna ha blivit färre eller fått sämre kvalitet med åren. Det undersöks med ett enkelt prov. Vidare så undrar jag om du eller din man röker? I så fall rekommenderar jag er att försöka sluta, eftersom rökning försämrar fertiliteten.

Jag tycker att du ska leta upp en gynekolog som gör fertilitetsutredningar, eller vända dig direkt till en IVF-klinik. Om undersökningar och blodprov inte ger något svar kan ni gå vidare och göra en IVF-behandling. Att försöka bli gravid utan resultat kan vara tufft. Men idag finns mycket kunskap på området och hjälp att få.

LÄS OCKSÅ: Kämpade fem år för att bli gravida – ”Sista gången brast det för mig”

Bli lättare gravid med läkarens 8 tips

Så här förbättrar ni oddsen att bli gravida:

1. Om ni röker, sluta med det. Det är svårare för kvinnor som röker att bli gravida. Även mannens fruktsamhet försämras om han röker - spermierna blir färre och får sämre kvalitet.

2. Träna regelbundet, det ökar chanserna. Dessutom är det bra att vara i bra form om du skulle bli gravid, eftersom ditt hjärta då måste jobba lite hårdare.

3. Håll stenkoll på ägglossningen med ägglossningstest (finns på alla apotek).

4. Ta folsyretabletter dagligen. Det ökar inte bara dina chanser att bli gravid, det minskar även risken för vissa missbildningar hos fostret.

5. Sluta att dricka alkohol. Det försämrar fruktsamheten för både män och kvinnor. Dessutom är många gravida en tid utan att veta om det, och alkohol är skadligt för fostret - speciellt de första månaderna.

6. En alltför låg eller hög ämnesomsättning kan göra det svårare att bli gravid. Därför kan det vara bra att ta sköldkörtelprover hos din läkare.

7. Om någon av er har haft eller utsatt er för risken för att få en könssjukdom så kan ni gå och ta prover för klamydia och gonorré för att utesluta att någon av er går och bär på det.

8. Om du har några nya gynekologiska besvär, gör en kontroll hos din gynekolog.

Tänk också på att det kan ta tid att bli gravid. Mitt råd är att ge det minst ett år innan ni söker läkarhjälp. Därefter kan det vara läge att kolla upp ifall det är något som hindrar er från att bli gravida och eventuellt börja fundera på IVF.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!