Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det är surrealistiskt att se personal med skyddsmask och skyddsdräkt, det känns lite som att man är med i en film.”
”Det är surrealistiskt att se personal med skyddsmask och skyddsdräkt, det känns lite som att man är med i en film.”
”Det är surrealistiskt att se personal med skyddsmask och skyddsdräkt, det känns lite som att man är med i en film.”
”Det är surrealistiskt att se personal med skyddsmask och skyddsdräkt, det känns lite som att man är med i en film.” Foto: privat

Influencern Angelica Lagergren sjuk i covid-19: ”Jag hade riktigt svårt att andas”

amelias influencer Angelica Lagergren blev sjuk i covid-19. Efter en dryg vecka blev hon plötsligt sämre och måste söka hjälp akut. ”Jag hade riktigt svårt att andas och fick inte ordentligt med luft”, berättar Angelica, som nu vilar upp sig hemma.

Tidigare berättade vi att Angelica var en av dem som frivilligt ryckte in i vården för att hjälpa till mitt i den växande pandemin. Nu har hon själv drabbats. 

– Det är en overklighetskänsla att ena veckan jobba på Danderyds sjukhus som servicevärd för att sedan vara patient, säger hon när vi pratar med henne. 

Idag mår hon lite bättre och har fått komma hem igen. 

– Igår och idag är första dagarna på tio dagar utan feber. Jag känner mig andfådd men har inga övriga symptom kvar.

När började du känna av de första tidiga symptomen, och vilka symptom var det?

– De första symptomen kom för elva dagar sedan. Jag vaknade med lite ont i halsen, men det gör jag ganska ofta. På eftermiddagen fick jag en allmän sjukdomskänsla i kroppen. Jag sov dåligt på natten och morgonen efter hade jag feber och riktigt ont i kroppen.

Hur utvecklades sjukdomsförloppet? 

– Jag kände att det var tungt att andas redan från dag 2, men det var dag 4 som andningen blev värre. Då fick jag en smärta och ett tryck över bröstet och övre delen av ryggen. Jag blev tröttare och tröttare, sov halvsittandes i soffan, berättar Angelica. 

– Dag 8 började mina fingrar och tår domna bort. Febern gick inte ner trots Alvedon och Ipren. Jag hade riktigt svårt att andas och även om jag låg på mage (som jag hört ska vara bäst) fick jag inte ordentligt med luft. Jag ringde 1177 som sa åt mig att åka in till akuten på en gång. 

Angelica Lagergren

Ålder: 34.

Familj: Sambon Nicklas och två barn.

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är Influencer, bloggar på amelia.se. Jobbar just nu som servicevärd på förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus.

Hur blev du bemött där?

– De var magiska på akuten! Det var så många patienter där, men de såg mig och tog väl hand om mig. De som jobbar på sjukhusen är hjältar, inte bara under denna covid 19-period utan alltid.

Hur var stämningen på sjukhuset?

– Läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna var vid gott mod trots högt tryck. Det var en man som låg bredvid mig som skrek av smärta. En annan man var galen över att han fått vänta så länge på provresultat. Det är surrealistiskt att se personal med skyddsmask och skyddsdräkt, det känns lite som att man är med i en film. 

Vad fick du för vård? 

– De tog EKG och blodprover, och mätte syresättningen. Jag syresatte bra men de första blodproven visade avvikande resultat. Så de ville utesluta blodpropp i lungan och tog nya prover. De nya proverna var inte heller perfekta, så jag fick åka till röntgen.  

Var du rädd?

– Jag var rädd när de misstänkte blodpropp. Jag var också rädd när jag låg där på sängen och kände att det var svårt att andas. Jag kände att jag var i trygga händer, men känslan av att inte få luft skapar panik. Utan luft dör man. Jag tycker så fruktansvärt synd om de människor som har underliggande sjukdomar som drabbas av covid. Det här är ett hemskt virus.

Testade de dig för covid-19?

– Jag har inte bekräftad covid, men ”en stark misstanke om covid” enligt läkaren på akuten. När jag var inne tog de bara prover på de patienter som blivit inlagda. Jag förstår de prioriteringarna. 

När fick du åka hem igen? Fick du några speciella instruktioner?

– Efter åtta timmar på akuten fick jag åka hem. Det var ingen propp i lungorna, men jag fick heller inget svar om covid. Läkaren sa att jag skulle åka hem och vila och isolera mig. Så nu håller jag två meters avstånd till min sambo. Vi sover i separata sovrum och ska fortsätta med det tills jag varit symptomfri i 48 timmar. Barnen är hos sin pappa, fast de egentligen skulle vara här. När jag åkte till akuten hade jag mask för munnen och näsan för att inte riskera att smitta någon. 

Hur mår du nu? 

– Idag är första dagen som jag kan gå från sängen till toaletten utan att vara totalt andfådd. Det är hemskt att vara så här andfådd. Det känns som jag går en rask promenad, fast jag sitter eller ligger helt stilla. 

Blev du smittad på jobbet, tror du?

– Det är möjligt, men jag kan lika gärna ha blivit smittad i affären eller på ett apotek. På sjukhuset är rutinerna kring smittor så noggranna. Vi spritar, använder skyddskläder och tar inga onödiga risker. Jag har känt mig tryggare på arbetsplatsen där det finns corona-patienter än jag gjort i affären. Jag hoppas att alla som känner sig sjuka håller sig hemma, så att vi får ett slut på det här hemska viruset. Jag längtar efter att få ta en promenad utomhus! 

Vad är coronavirus?

Coronavirus är ett samlingsnamn för flera olika virus som kan ge luftvägssymtom – halsont, hosta och feber. I gruppen ingår sars (2003), mers (2012) och det nu aktuella, nya coronaviruset som upptäcktes i Kina i december 2019. 

Sjukdomen som de smittade får kallas covid-19, en förkortning av ”corona virus disease 2019”. 

De flesta smittade får en mild variant, men sjukdomen kan vara dödlig för vissa riskgrupper. 

Om du misstänker att du blivit smittad, läs mer på 1177.se. Stanna hemma och undvik att träffa andra om du har något av symtomen feber, snuva, hosta eller halsont. 

LÄS OCKSÅ: 

Är det corona, förkylning, pollenallergi eller influensa? Så skiljer sig symptomen 

Helena, 47, sitter i corona-karantän: ”Jag blev smittad på semestern”