Det är omdebatterat huruvida försatsen innehåller spermier eller inte. Det är inte i den vätskan som majoriteten av spermierna finns. Däremot kan det säkert slinka med.
Det är omdebatterat huruvida försatsen innehåller spermier eller inte. Det är inte i den vätskan som majoriteten av spermierna finns. Däremot kan det säkert slinka med. Foto: Shutterstock

Hur säkert är avbrutet samlag? Kvinnoläkaren svarar

Många använder avbrutet samlag som preventivmedel, men hur säkert är det egentligen? Kan man bli gravid av ”försatsen”? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger svar och statistik.

Fråga: Min sambo och jag skyddar oss mot graviditet genom avbrutet samlag. Vi har oskyddat sex, och när det är dags för honom att komma drar han sig ur mig. Jag har dock hört att det alltid kommer en ”försats” och att man kan bli gravid av den. Men jag har också hört att det inte finns några spermier i försatsen och att man därför INTE blir gravid. Vad är sant? Finns det någon statistik på hur stor risk det är att skydda sig med avbrutet samlag?
/”Finska rycket

Kvinnoläkaren svarar: Avbrutet samlag är en bra metod – för att bli gravid

Det är omöjligt att säkerställa att man inte blir gravid av avbrutet samlag. Jag rekommenderar det bara om ni inte har något emot att bli gravida. I klartext: Om du och din sambo planerar en graviditet men inte har bestämt er för exakt när – ni kanske gärna väntar ett år eller två, samtidigt som ni skulle välkomna en graviditet redan nu – så är det en ypperlig metod! 

I genomsnitt så blir 22 procent av de par som har avbrutet samlag gravida under första året

Det är omdebatterat huruvida försatsen innehåller spermier eller inte. Det är inte i den vätskan som majoriteten av spermierna finns. Däremot kan det säkert slinka med ett par av de miljoner spermier som finns i utlösningen. 

I genomsnitt så blir 22 procent av de par som har avbrutet samlag gravida under första året.* 

Om ni är runt 25 år, kärnfriska och har samlag dagligen så har ni troligtvis en stor chans att bli med barn det närmaste året om ni har avbrutna samlag. Om ni däremot är 40 år, din man storrökare och ni har samlag en gång i veckan är chansen inte lika stor. 

Spermier kan vara riktiga överlevare och stanna kvar i kvinnans kropp och invänta ägglossning i flera timmar, kanske dagar. De kan även överleva i mannens urinrör om han haft utlösning och inte kissat efter det. Vid nästa samlag kommer de i så fall att fara iväg med försatsen, som då innehåller spermier – och då kan man bli gravid.

Det viktigaste är att du och din partner diskuterar barnfrågan. Om du blir gravid, är det en önskad graviditet? Om inte, bör ni omgående skaffa ett preventivmedel, som p-piller, kondom eller spiral.

Kom också ihåg att man kan drabbas av könssjukdomar även vid avbrutet samlag. Klamydia- och gonorrébakterier finns inte bara i sädesvätskan utan även på slemhinnorna, i sekret och urinrör. Därför måste man alltid skydda sig med kondom om man inte är helt säker på att ens partner är frisk. 

* Detta enligt Pearl index från Läkemedelsverket, där du hittar statistik för olika preventivmedel.

LÄS OCKSÅ: Törs vi lita på säkra perioder? Kvinnoläkaren svarar 

Aktuellt just nu