Har du alltid haft svår mensvärk eller har det kommit nu? Kolla alltid upp symtom som du inte känner igen sedan tidigare, tipsar kvinnoläkaren Susanna Ericsson.
Har du alltid haft svår mensvärk eller har det kommit nu? Kolla alltid upp symtom som du inte känner igen sedan tidigare, tipsar kvinnoläkaren Susanna Ericsson.

Hur kan jag lindra svår mensvärk? Kvinnoläkaren ger råd

Hur kommer det sig att vissa får kraftigare mensvärk än andra? Och vad ska man göra för att både förebygga och lindra i stunden? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger råd. 

Fråga: Min kompis har nästan ingen mensvärk alls, själv får jag ont i både magen och ryggen. Vad beror mensvärk på? Varför drabbas man så olika? Och vad kan jag göra för att lindra smärtan? /Paula

Kvinnoläkaren svarar: Det är livmodern som styr din mens

Mensvärk kan vara direkt handikappande för en del kvinnor. Andra upplever ingen smärta alls. Delvis beror det på att våra ­livmödrar är olika bra på att dra ihop sig, vilket de behöver göra för att stöta ut mensblödningen. Ju mer livmodern drar ihop sig, desto mer krampsmärta uppstår. Din smärta kan också bero på hur just din livmoder anatomiskt ligger i magen. 

Här är några frågor som kan hjälpa dig vidare:

1. Har du kopparspiral? En del kvinnor får mer mensvärk med en sådan. Om smärtorna är handikappande så kanske du ska ta bort spiralen och använda ett annat preventivmedel. 

LÄS OCKSÅ: Hjälp, jag får svår mensvärk av spiralen! Kvinnoläkaren svarar

2. Har du funderat över att sätta in en hormonspiral? Den kan trassla en del de första månaderna med oregelbundna små blödningar, sedan brukar det bli bättre. För många kvinnor som använder hormonspiral försvinner mensen helt, och därmed även mensvärken.  

3. Får du så ont att du behöver vara hemma från jobb/skola? Uppsök i så fall en gynekolog för undersökning och utredning. 

4. Har du en ny partner? Om du har det och känner ökad mensvärk så bör du testa dig för könssjukdomar som klamydia och gonorré. De kan skapa en inflammation i äggledare och livmoder och öka smärtan vid mens. 

5. Har du alltid haft svår mensvärk? Kolla alltid upp symtom som du inte känner igen sedan tidigare. 

Lindra din mensvärk

Ipren och Alvedon är vanliga smärtlindrare vid mensvärk. Du kan ta båda samtidigt för bättre effekt. 

Värme och framförallt motion kan också hjälpa. 

Dessutom kan vitamin E lindra smärtan för en del kvinnor. Börja ta vitaminet någon vecka innan mensen startar och fortsätt att ta det några dagar in på mensen.

LÄS OCKSÅ: Hulda drabbades av endometrios: ”Att ha mens var terror för mig”