Forskare: Därför är hösten bästa årstiden för svenskar

Tycker du att det känns trist att sommarvärmen är över? Tänk om – forskning visar att vi svenskar mår som bäst när det är höst i luften.

12 grader. Det är den optimala temperaturen för oss nordbor, visar en studie gjord av forskarna Joacim Rocklöv och Bertil Forsberg vid Umeå Universitet.

Studien är gjord på 1,1 miljon stockholmare och visar att dödligheten är som lägst i Sverige under dygn med en 12-gradig medeltemperatur. Varför det är just 12 grader som är den ideala temperaturen för oss är svårt att svara helt säkert på.

– Jag kan spekulera i att det är därför att våra kroppar, vårt beteende, och vårt samhälle fungerar optimalt för att ge oss en jämn kroppstemperatur i dessa förhållanden, säger Joacim Rocklöv.

Vilken som är den ideala medeltemperaturen skiftar i världen. I England är den till exempel 16 grader, i Aten 24 grader och i Taiwan hela 32 grader.

–Vilken den bästa temperaturen är för olika folkgrupper beror bland annat på människors beteende, arkitekturen i omgivningen och hur många äldre som finns i området, då de är känsligare för temperaturens svängningar, säger Joacim Rocklöv.

Störst chans för 12-gradig medeltemperatur i Sverige är det i september, oktober och maj. Så ut och njut nu!

Kanske vill du också läsa:

Se pappans roliga instruktionsfilm till tonårsbarnen:Så byter man toarulle

Kolla in hur pingvinen samlar mod för att våga hoppa från trampolinen

Den här väckarklockan serverar dig en kopp nybryggt kaffe när den ringer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + kit från The Body Shop för 199 kr. Köp nu!