Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp oss hjälpa världens kvinnor

Flickor i Kenya stannar hemma från skolan - för att de saknar bindor. Hjälp oss att låta flickorna få utbildning! Målet för ameliahjälpens nya projekt är bindor till 3000 flickor i Kenya.

     I Sverige händer det att skolflickor stannar hemma från skolan någon dag för att de har mensvärk. I Kenya stannar många flickor hemma hela veckor, kommer efter i skolarbetet och hoppar av skolan i förtid. För att de saknar bindor.

Det kanske låter banalt men för flickorna i Kenyas landsbygdsskolor är det ett stort problem. Att köpa bindor är dyrt om man lever på mindre än en dollar om dagen. Dessutom är de svåra att få tag på. Affärerna i byarna drivs av män och de tar ofta inte ens in bindor i sitt sortiment.

Varje flicka som hoppar av skolan är en katastrof. För skolan är nyckeln till fattigdomsbekämpningen. Flickor som får utbildning gifter sig oftast senare och föder färre barn än de som aldrig går i skolan. Utbildning är ett av de bästa verktygen som finns i kampen mot hiv/aids. Det ökar också möjligheten att få jobb, som i sin tur ökar flickans och kvinnans ekonomiska och politiska inflytande.

För att hjälpa världens kvinnor och slå ett slag för global jämställdhet har vi startat   ameliahjälpen    . Det är ett samarbete mellan tidningen   amelia   och hjälporganisationen ActionAid. Action Aid har som mål att stärka fattiga kvinnor och flickor världen över.

Nu riktar vi blicken mot Kenyas fattiga flickor. ActionAid delar ut bindor till skolflickor i västra Kenya. För att projektet ska bli hållbart ges också utbildning till exempelvis läraren i byn att bli så kallad ”trainer” för att leda ett Girls Forum – en slags diskussionsklubb. Inom Girls Forum får flickorna utbildning i mänskliga rättigheter, möjlighet att diskutera känsliga ämnen, ta upp problem de upplever och få information om sex och samlevnad. 

  Via Girls Forum lär de sig att tillverka egna, återanvändningsbara bindor och de får material som räcker till tre eller fyra bindor. Flickorna får också lära sig hur bindan används för att undvika infektioner. Den enklaste varianten av binda, som flickorna lär sig att göra själva kostar cirka 10 kronor att tillverka. Varje flicka behöver minst tre bindor och de håller i tre-fyra månader. 

Vårt mål är att samla in 100 000 kronor och ge drygt 3000 flickor möjlighet att delta i Girls Forum och få material till att tillverka tre bindor var. 

Fortsätt hjälpa oss hjälpa världens kvinnor!

Åsa Lundegård, chefredaktör amelia

Desirée Stattin Wahren, redaktionschef amelia

Så här fungerar ameliahjälpen:

Nr 22 av amelia var prishöjd, för varje  sålt exemplar gick en krona direkt till ameliahjälpen. Vi på amelia bidrar med lika mycket.

Du kan hjälpa genom att:

* Besöka actionaid.se/ameliahjalpen  och ge  en gåva.

* SMS:a ”ACTION” till 729 30 och bidra med  50 kronor.

* Ringa 0900-100 55 55 och ge 100 kronor  till projektet.

* Skänka en summa via plisgirokonto 90 00  83-7

ActionAid     är en internationell organisation som har funnits i över 35 år.  Sverigekontoret öppnade 2006 och arbetar med både insamlingsarbete och politiska  kampanjer för att minska fattigdomen i världen. Organisationen fokuserar på kvinnor  och flickors situation eftersom de menar att det är det mest effektiva  sättet att minska fattigdom och arbeta för en mer rättvis värld.