Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I alla parbråk brukar det vara så att båda är övertygade om att de har rätt.
I alla parbråk brukar det vara så att båda är övertygade om att de har rätt.
I alla parbråk brukar det vara så att båda är övertygade om att de har rätt.
I alla parbråk brukar det vara så att båda är övertygade om att de har rätt. Foto: Shutterstock (montage)

”Hjälp, min kille tvättar inte ens händerna” Psykologen ger råd

Vad ska man göra när man i sin relation hanterar corona-krisen så pass olika att det leder till bråk och oro. Psykologen AnnaCarin Magnusson ger råd. 

Fråga: Jag har alltid haft lite bacillskräck men nu med corona är det verkligen jobbigt. Men min kille verkar inte fatta det. Han går ut och träffar kompisar, tar i ledstänger och när han kommer hem går han rakt in i köket och öppnar kylskåpet utan att tvätta händerna. När jag säger till tvättar han dem, men han tar inget eget ansvar. Jag vet inte vad som är värst nu, våra bråk eller smittorisken… Vad ska jag göra? /Katrine

Psykologen svarar: Fråga honom hur han tänker

Jag är övertygad om att många känner igen sig. Det kan ju vara svårt att leva ihop och hitta kompromisser även annars, och när det handlar om något som man upplever kan vara på liv och död, då är det extra svårt. För vem vill kompromissa om liv och död? 

I alla parbråk brukar det vara så att båda är övertygade om att de har rätt. Du tycker ju i dagsläget att det är superviktigt att göra allt man kan för att hålla smittan borta. Frågan är hur din kille tänker, vet du det? Jag tycker nämligen att det är där du ska börja – med att intressera dig för hur han tänker, utan att omedelbart påpeka att hans sätt att se det är fel.

När du har lyssnat på honom i lugn och ro kan du be att få berätta hur du känner och mår. Tala inte om att du ”har rätt” utan lägg tonvikten på den rädsla du upplever. 

Om ni bedömer riskerna olika, fråga honom om han kan tänka sig att under en period just nu hjälpa dig genom att vara extra omsorgsfull (och till exempel alltid tvätta händerna när han kommer hem) för att du ska må bra och känna dig trygg. 

LÄS OCKSÅ: Är det corona, förkylning, pollenallergi eller influensa? Så skiljer sig symptomen 

LÄS OCKSÅ! Angelica och Linnea rycker in i vården: ”Vi kan inte bara sitta och titta på”