Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp, min dotter triggas av osunda instagrambilder | PT-Fia svarar

amelias läsare "orolig mamma" märker att hennes dotter påverkas mer och mer av de fitnesskonton hon följer på Instagram. Dottern har också börjat ändra sitt beteende: Hon äter mindre, och tränar mer. Vad kan man som mamma göra i ett sådant här läge? amelias träningsexpert PT-Fia ger råd. 

Fråga: Min dotter har börjat följa fitnesskonton på instagram där många poserar väldigt avklätt. Hon har alltid gillat att träna, men jag tror inte att hon har reflekterat över varför och vad det gör med kroppen förrän nu.

Nu kan hon sitta med telefonen vid frukosten för att sedan halvera sin macka och lämna juicen. Samma sak märkte jag på hennes födelsedag när vi hade gjort hennes favorittårta. Plötsligt fick hon för sig att gå ut och springa och var borta i två timmar.

Jag har försökt prata med henne, men hon tycker bara att jag lägger mig i och säger att det är bra att röra på sig och äta nyttigt. Hur kan vi hjälpa henne att äta och träna på ett sunt sätt? /Orolig mamma

PT-Fia svarar: Prata med henne om ideal

Om ni inte får kontakt med er dotter behöver ni genast be om hjälp utifrån innan det eskalerar. Det är viktigt att uppmärksamma sådant här i tid, beteendet du beskriver kan snabbt bli direkt skadligt och leda till ätstörningar och psykisk ohälsa.

Det är en tydlig signal att något inte stämmer ...

Prata med henne och kanske hennes vänner om ideal och hälsa för att lyfta frågan om vilka de följer och inspireras av, och hur det påverkar dem. Nästa steg är att ta kontakt med exempelvis skolkuratorn så att din dotter får komma dit och prata.

Ni kanske behöver träffa en läkare som kan slussa er rätt. Även om din dotters beteende inte pågått så länge är det en tydlig signal om att något inte stämmer.

Ta det på allvar och agera nu. Kram och lycka till!

Foto: Peter Knutson

PT-FIA

Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Hon brinner för att hjälpa andra att må bra. Här svarar hon på läsarnas frågor om kost och träning.

Vill DU ha hjälp med kost eller träning? Skicka din fråga till: FRAGA.PTN@AMELIA.SE

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli fri från det här monstret” Lisa, 35, lider av hetsätning