Om du har får mensvärk av din spiral, och haft det i mer än fyra månader är det bra att kolla upp det... det kan nämligen vara så att den sitter fel.
Om du har får mensvärk av din spiral, och haft det i mer än fyra månader är det bra att kolla upp det... det kan nämligen vara så att den sitter fel. Foto: Shutterstock

Hjälp, jag får svår mensvärk av spiralen! Kvinnoläkaren svarar

Vad ska man göra om man får mensvärk av sin spiral? Det undrar amelias läsare Emelie. Kvinnoläkaren ger råd.

Fråga: Jag har haft spiral i fyra månader. Innan jag satte in den hade jag aldrig mensvärk men nu har jag haft väldigt mycket mensvärk, varför är det så? Jag tränar mycket. När jag gör knäböj och aktiverar bålen mycket så får jag mensvärkskänslor. Flyttar jag spiralen när jag aktiverar magen? /Emelie

Läkaren svarar: Spiralen kan sitta fel

Jag gissar att du har en kopparspiral. En biverkan kan nämligen vara just kraftigare mensvärk, och rikligare blödningar.

Det kan visserligen ta lång tid för kroppen att vänja sig vid spiralen (det gäller alla typer av spiraler), men efter fyra månader borde mensvärken ha avtagit. Därför rekommenderar jag ett besök hos en gynekolog. Då kan du få ett ultraljud för att kontrollera att spiralen sitter rätt. Det händer att spiraler hamnar fel och ibland kan de också flytta på sig efter att insättning.

Det är oftast enkelt att ta bort en spiral om det skulle behövas. Vanligtvis gör det inte heller speciellt ont, om man jämför med insättning.

Det kan ta tid för kroppen att vänja sig vid spiralen. Men efter fyra månader borde mensvärken ha avtagit

Det finns även en annan biverkan, nämligen en stickande smärta hos mannen vid samlag. Den beror på att spiraltrådarna har blivit klippta för korta (spiralen har två trådar som man klipper kortare efter att man satt in den i livmodern). Då kan man behöva ta ut spiralen och sätta in en ny.

Jag skriver ofta om mensvärk eftersom så många kvinnor lider i det tysta och helt i onödan. Ett visst besvär kanske är ofrånkomligt, men man ska inte behöva gå runt och ha rejält ont en gång i månaden.

LÄS OCKSÅ: Hulda drabbades av endometrios: ”Att ha mens var terror för mig”