Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hetsätning – en ätstörning vi inte pratar om

Hetsätningsstörning är en ätstörning där man i perioder förlorar kontrollen över sitt ätande – och då äter stora mängder mat. Även om detta innebär ett stort lidande så upplever den drabbade att det inte går att sluta.

Ofta förknippas ätstörningar med undervikt (anorexi) eller att kräkas upp maten (bulimi). Men det finns även andra ätstörningar – så som hetsätningsstörning.

Den som lider av en hetsätningsstörning upplever att de, minst en gång i veckan, tappar kontroll över maten och hetsäter. Detta leder ofta till övervikt, depression, självförakt och skamkänslor då den som hetsäter vi vill sluta – men det går inte.

Ätstörningen påminner mycket om bulimi, både i fysiska och psykiska symptom. Men det som skiljer ätstörningarna åt är att bulimikern gör sig av med maten efteråt genom att exempelvis kräkas eller träna.

Enligt en forskning som KÄTS, kunskapscentrum för ätstörningar, tagit del av så har 25 procent av alla dem som söker vård för övervikt egentligen en ätstörning. Annan forskning uppskattar att ungefär att 30 000 svenskar lider av någon ätstörning (källa: KÄTS).

För att må bra igen och få en normalvikt är det därför viktigt att inte bara behandla övervikten vid exempelvis överviktskirurgi utan också själva beteendet.

Viss forskning, menar KÄTS, visar att hestätning har blivit vanligare bland äldre de senaste åren (källa: KÄTS faktablad).

Det här kan du läsa mer om de närmaste två dagarna på amelia.se.

Först ut är en krönika från en läsare som du kan läsa här. 

"- Jag vill bli fri från monstret", Lisa, 35, lider av hetsätning.