Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kan magont bero på klamydia?
Kan magont bero på klamydia?
Kan magont bero på klamydia?
Kan magont bero på klamydia? Foto: Shutterstock

”Har jag fått klamydia?” Kvinnoläkaren svarar

Kan smärta i nedre delen av magen bero på klamydia? Det undrar amelias läsare Annika som fått vissa suspekta symptom på sista tiden.

Fråga: Jag är singel och har dejtat en del det senaste året. Flera dejter har lett till sex, och inte alltid med kondom. Jag vet att det är dumt, men i stundens hetta … Problemet är att jag har börjat få ont i nedre delen av magen, det svider också när jag kissar. Det kommer och går. Ibland gör det så ont att jag måste lägga mig en stund, sedan går det över och känns bättre. Jag har även mer flytningar än vanligt. Tror du att jag har fått klamydia, eller kan det vara något annat? /Annika

Kvinnoläkaren: Du kan ha klamydia även utan symtom

Du kan ha fått klamydia eller en annan könssjukdom, men det kan också vara en vanlig urinvägsinfektion. För att kunna veta så behöver du lämna ett urinprov. Gör det! 

Många bakterier kan ge de symtom du beskriver. Av de könssjukdomar som stämmer in på dina symtom är klamydia den allra vanligaste. Bara i Sverige drabbas fler än 30 000 varje år. 

En förrädisk sak med klamydia är att de flesta som drabbas inte får några symtom. Många märker alltså inte av sjukdomen och dras därför med den en längre tid, vilket kan resultera i en långvarig klamydiainfektion. Den kan ge kroniska buksmärtor och inflammation i äggledaren. Det kan i sin tur leda till att det blir svårare att bli gravid och till utomkvedshavandeskap (att graviditeten hamnar utanför livmodern). 

Man kan få klamydia i ögonen också. Då blir det ena eller båda ögonen röda och svullna. Det skaver och kliar, och man kan bli väldigt ljuskänslig. Vidare kan en klamydia­infektion leda till att man får en blindtarmsinfektion och ledvärk, även om det inte är så vanligt.  

Andra könssjukdomar som stämmer in på dina symtom är gonorré och myco­plasma. Det positiva är att dessa sjukdomar, liksom klamydia, vanligtvis är lätta att bli frisk från. Det finns idag effektiva antibiotikakurer att få på recept. Man måste bara veta vilken bakterie man ska behandla. 

Avslutningsvis vill jag uppmana alla läsare att ta det säkra för det osäkra. Har du haft oskyddat sex med en ny partner så är det bra om du testar dig. Alltför många dras med klamydia under en lång tid utan att veta om det, och det är då sjukdomen kan ge riktigt allvarliga besvär. 

LÄS OCKSÅ: Hur säkert är avbrutet samlag? Kvinnoläkaren svarar