Foto: Getty Images/MedioImages

Har du koll på din vulva?

Över 1?000 kvinnor svarade på amelias undersökning om våra muffar. Resultatet? Vi har mycket kvar att lära. Fram med spegeln mellan benen brudar!

Är det fräckt att fråga hur ditt underliv ser ut? För intimt? Kanske rent av upprörande? Det är precis därför vi måste fråga. Året är 2010, det är hög tid att bli bästa kompis med vulvan.

Du kanske minns hur Filip Hammar prickade tre rätt av tre möjliga när hans gamla klasskompisar visade snopparna för honom i ett blindtest i tv för något år sedan? 

 Killar har järnkoll på både sina egna och sina manliga vänners könsorgan. Kvinnor har inte ens ett vettigt ord för sitt.

 Egentligen ville vi skriva fitta i vår undersökning. Men det vågade vi inte. För många skulle blivit för arga. Fortfarande fast det är 2010. I amelias undersökning svarar 73 procent av kvinnorna att de inte är bekväma med att säga fitta. Trots att det är över tio år sedan Anna-Lena Brundin åkte land och rike runt och fick kvinnor att knyta näven och ropa: Det är fitta i mig! 

 Hon ville att vi skulle ta tillbaka det där ordet som har gjorts fult, hävda att det egentligen står för något fint, för något att älska och respektera.

 Men för att komma dit måste vi kanske gräva där vi står – i våra kön. Och lära oss mer om det. 

 I amelias undersökning skulle majoriteten av kvinnorna inte kunna peka ut sin egen vulva i en samling muffar. Vilket kan bero på att en fjärdedel aldrig ens så noggrant tittat efter. Och nästan hälften har tyckt eller tycker att deras kön är oattraktivt eller äckligt.

Artikel i amelia nr 7.

Så här ser delar av resultatet ut:

Har du undersökt din vulva med en spegel? 

Ja - 75 % , Nej - 25 %

Skulle du känna igen din vulva i en polis-lineup? 

Ja - 34 %, Förmodligen inte - 66 %

Är dina blygdläppar symmetriska eller asymmetriska?

Symmetriska  34%

 Asymmetriska 45%

 Vet inte   20%

Är du bekväm med att säga ordet snippa?

 Ja - 69%

 …. fitta?

 Ja - 27%

 

Har du någonsin känt att din vulva är oattraktiv eller äcklig?

 Nej             51%

 Ja, av estetiska skäl 21% 

 Ja, av hälsoskäl  26%

 Alltid    3%

Skulle du känna igen din vulva i en polis-line-up med andra kvinnor? Berätta om dina muffkunskaper i Damrummet!

In i debatten!

Så gjorde vi undersökningen:

 Vi skickade ut ett frågeformulär till delar av amelias RAM-panel. Totalt 1?163 kvinnor i åldrarna 16–79 år svarade på frågorna. Research and Analysis of Media AB, RAM AB, är ett internationellt undersökningsföretag som arbetar med internetbaserade undersöknings- och analyssystem.

Aktuellt just nu