Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

8 nyttiga bär – fulla med antioxidanter och lika gott som godis!

Att våra svenska bär är nyttiga är väl knappast någon nyhet. Men vilka bär är egentligen bra mot vad?

1. Björnbär

Björnbäret är en släkting till hallonet, och är ett av de livsmedel som innehåller flest anioxidanter, fler än både jordgubbar, hallon och tranbär. En av antioxidanterna är polyfenoler, som har stora skyddande egenskaper mot både hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Recept: 

French toast med björnbär.

20 körsbär är tio gånger så effektivt som aspirin

2. Blåbär

Blåbär anses vara ett av de absolut nyttigaste bären av dem alla. De är fullproppade med antioxidanter som både skyddar oss mot cancer, sänker våra kolesterolvärden och håller vår hjärna ung.

Blåbär skyddar oss även mot urinvägsinfektion tack vare de antibakteriella ämnena, och färgämnet i det blåa bäret stärker vår nattsyn. I djurförsök har blåbär även visat sig kunna sänka blodtryck och bidra till ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Recept: 

Saftig blåbärskaka.

3. Hallon

Hallon, som precis som bjönbär egentligen består av flera små bär, har en naturlig verkan mot både bakterier, virus och svamp. Bäret har även förmågan att öka vår fettförbränning och har en mild laxerande effekt, som därför är bra för att lindra PMS-besvär.

På grund av hallonens höga kalciumhalt är de också bra för skelett och tänder. Recept: 

Ljuvlig hallontårta.

4. Jordgubbar

Jordgubbar har ett extremt högt innehåll av antioxidanter, som ökar vårt immunförsvar. Ju mer smak, sötma och färg jordgubbarna har, desto mer näring innehåller de.

Jordgubbar hjälper även vår kropp att släta ut fina linjer och rynkor och är också bra mot förstoppning. Det röda bäret är även bra mot matsmältningsproblem, gallsten, magsår och blodbrist. Recept: 

Nyttig jordgubbsglass.

LÄS OCKSÅ: Därför får man gallsten – kostråd och behandling

5. Körsbär

Körsbäret kallas ibland även för "naturens värktabletter", eftersom de innehåller antocyanider, som hejdar inflammatoriska enzymer på samma sätt som aspirin och ibuprofen.

20 körsbär är tio gånger så effektivt som aspirin! Körsbär innehåller också mängder av antioxidanter och sägs kunna hjälpa till och lindra ledvärk och infektioner. Recept: 

Linda Lomelinos körsbärssherbet.

6. Lingon

Lingon är, precis som blåbär, ett svenskt superbär som innehåller mycket av de ämnen som bekämpar tumörceller i kroppen.

Särskilt hög är innehållet av den superstarka antioxidanten quercetin. Lingon stimulerar också matsmältningen och är bra för magens och tarmarnas slemhinnor. Recept: 

Glutenfri pepparkakstårta med lingon.

7. Svarta vinbär

Svarta vinbär innehåller massor av C-vitaminer och antioxidanter som sänker kolesterolvärdet och skyddar oss mot cancer.

De förebygger också förkylningar, och tros verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Recept: 

Svartvinbärs-gelé.

8. Tranbär

Tranbär är kanske mest känt för sitt naturliga skydd mot urinvägsinfektion, men bäret innehåller också mycket antioxidanter, bland annat resveratrol som har en cancerhämmande effekt.

Resveratrol är känt som ett av de nyttiga ämnena i rödvin, och i djurstudier har det visat sig att försöksdjur som fått extra mycket resveratrol lever längre än andra. Recept: 

Torkade tranbär i vit choklad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!