Här är de 10 goda råden som alla borde få när de fyller 30

Inför sin 30-årsdag bad den amerikanske bloggaren Mark Manson sina följare i åldern 37 år och uppåt dela med sig av sina erfarenheter och livsvisdomar. Frågan han ställde dem var: Vilka råd skulle du vilja ge ditt 30-åriga jag?

Bland de över 600 svar Mark fick mailade till sig återkom ett antal teman om och om igen – det verkar helt enkelt som att vissa områden är särskilt relevanta för just den tiden i våra liv. Här listar vi de 10 vanligaste råden från hans läsare.

1. Börja spara inför pensionen redan nu

Det vanligaste rådet, så vanligt att det återkom i nästan varje svar Mark fick, var att få ordning på ekonomin och att börja spara inför pensionen – nu.

En av dem som gav honom detta råd var Kash, 41: “Jag levde ansvarslöst i 20-årsåldern, men i 30-årsåldern ska man avancera ekonomiskt. Att planera inför pensionen ska man inte vänta med. Att förstå tråkiga saker som försäkring och lån är viktigt eftersom allt är upp till dig nu. Läs på.”

 

2. Börja bry dig om din hälsa nu, inte senare

Vi vet alla att vi borde ta hand om oss själva. Vi vet att vi borde äta bättre, sova bättre och träna mer, men precis som i fallet med pensionssparandet var responsen Mark fick överväldigande unison: bli hälsosammare nu.

Tom, 55, skriver: “Ditt sinnes åldrande ligger 10 till 15 år efter din kropps. Din hälsa kommer försämras snabbare än du tror men det kommer vara svårt att upptäcka, inte minst eftersom du inte vill att det ska hända."

 

3. Umgås inte med folk som inte behandlar dig väl

Det tredje vanligaste rådet var stärka nära band och lägga mer tid på rätt sorts människor.

"Lär dig säga "nej" till människor, aktiviteter och åtaganden som inte ger ditt liv ett värde." säger Hayley, 37.

 

4. Var snäll mot människorna du bryr dig om

Samtidigt som folk gav Mark rådet att vara striktare med vem han släpper in i sitt liv skulle många av hans läsare velat lägga mer tid på de vänner och familj som står oss närmast.

"Var med, och finns där för, dina kompisar. Du spelar roll, och din närvaro spelar roll." skriver Jessica, 40.

 

5. Du kan inte få allt, fokusera på att göra några få saker riktigt bra.

Många läsare menade att de flesta godtyckligt väljer sin yrkesbana i sena tonåren eller i början av 20-årsåldern, och att dessa val ofta inte är de rätta. Det kan ta flera år att komma på vad vi är bra på och vad vi tycker om att göra, men läsarna ansåg också att det är bättre att fokusera på att förfina det vi är bra på än att göra något halvdant.

Om detta säger Sara, 58: “Jag skulle säga till mitt 30-åriga jag att inte bry mig om vad andra människor tycker, att identifiera mina styrkor och passioner och bygga upp mitt liv kring dessa."

 

6. Var inte rädd för att ta risker, du kan fortfarande förändras

Många läsare påpekade hur samhället säger oss att vi vid 30 års ålder borde ha allt ordnat för oss – karriär, familjeliv, ekonomi osv – men att detta inte är sant. Flera läsare bad Mark att inte låta dessa förväntningar på vad det innebär "att vara vuxen" avskräcka honom från att ta stora risker eller börja om.

Richard, 41, skriver: "Även om många känner att de ska ha ringat in sin karriär när de fyller 30 är det aldrig för sent att börja om. De personer jag sett som ångrat sig mest under det senaste årtiondet är de som stannar i något de vet inte är rätt. Det är en period i livet då dagarna lätt blir till veckor och år, tills de vaknar upp vid 40 med en medelålders livskris över att inte ha tagit tag i problem de var medvetna om 10 år tidigare men inte gjorde något åt."

 

7. Du måste fortsätta växa och utvecklas

Många läsare beskrev för Mark hur de i 30-årsåldern läst kvällskurser, startat företag, flyttat till andra länder, börjat med terapi eller sett till att ta den där examen – och att detta var något av det bästa de någonsin gjort.

"Du har två tillgångar som du aldrig kommer kunna få tillbaka när du förlorat dem: din kropp och din själ. De flesta slutar växa och arbeta med sig själva i 20-årsåldern. De flesta i 30-årsåldern är för upptagna för att tänka på att förbättra sig själva. Men om du är en av de få som fortsätter att utbilda dig, utvecklar ditt tänkande och tar hand om din mentala och fysiska hälsa kommer du vara ljusår framför resten när du når 40." säger Stan, 48.

 

8. Fortfarande vet ingen vad de gör, vänj dig vid det

Enligt Marks äldre läsarkrets verkar just denna punkt gälla inte bara i 30-årsåldern, utan för alltid.

Simon, 57, beskriver det så här: ”Det mesta av det du anser viktigt idag kommer vara oviktigt om tio eller tjugo år, och det är ok. Det kallas att växa. Försök bara komma ihåg att inte ta dig själv på så stort allvar hela tiden och var öppen för förändringen.”

 

9. Investera i din familj; det är värt det

Mark fick många svar som handlade om att stärka familjebanden, och de flesta var eniga om att man måste ta itu med de eventuella problem man kan ha med sina föräldrar och hitta ett sätt att få relationen med dem att fungera.

Kash, 41, igen: "Spendera mer tid med dina föräldrar. Ni har ett annat förhållande nu när du är vuxen och det är upp till dig att bestämma hur er relation ska se ut. De kommer alltid att se dig som deras unge tills dess att du kan få dem att se dig som din egen person. Alla blir gamla. Alla dör. Utnyttja tiden du har kvar till att ställa saker till rätta och njut av din familj."

 

10. Var snäll mot dig själv, respektera dig själv

Denna punkt var inte den mest centrala, men fanns på ett eller annat sätt med i nästa alla svar Mark fick: ta bättre hand om dig själv.

Det sista rådet får vi från Nancy, 60: "Var lite självisk och gör något för dig själv varje dag, något annorlunda en gång i månaden och något spektakulärt varje år."

Källa

 

Kanske är du också intresserad av?

Så funkar din pension om du jobbar deltid

10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga

Nu blir det ljusare igen – 9 anledningar att älska vintersolståndet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!