Vad kan man göra åt värk och smärta under ägglossning, undrar vår läsare.
Vad kan man göra åt värk och smärta under ägglossning, undrar vår läsare. Foto: Shutterstock

Hur slipper jag värken under ägglossning? – Kvinnoläkaren svarar

Läsaren ”Desperat” har pcos och dysmenorré och får alltid smärtor i äggstocken i samband med ägglossning. amelias kvinnoläkare Susanna Ericsson kommer med hjälp och råd på behandlingar som fungerar.

Fråga:

”Jag har alltid haft smärtor i ena äggstocken i samband med ägglossning och fick p-piller som ung. Men när jag slutade med dem för att skaffa barn kom smärtorna tillbaka. Timslånga kramper, tio dagar/månad. Jag har två barn. Jag har diabetes typ 2 och kan inte ta p-piller, utan har hormonspiral (som inte hjälper). Jag har inte endometrios, men både PCOS och dysmenorré. Jag är allergisk mot NSAID- preparat. Vad gör jag?” /Desperat, 40

LÄS ÄVEN: ”Jag är 39 år. Kan jag redan vara i klimakteriet?” Kvinnoläkaren svarar 

Du kan behöva två spiraler mot din ägglossningsvärk

Svar:

”Din situation med smärtor låter vansinnigt jobbig!

Det stämmer att diabetes kan vara en orsak till att avråda från p-piller. Men läkaren gör alltid en individuell bedömning. Om du inte har andra riskfaktorer än diabetes (till exempel rökning och/eller övervikt) skulle jag föreslå en ny diskussion om p-piller.

Du kanske behöver ha två hormonspiraler? Det låter tokigt, men ibland sätter man in två spiraler för att få bättre effekt. Du kan också kombinera spiralen med ”mini-piller” (vilket inte är något problem även om man har diabetes). Båda metoderna kan vara värda att prova. Och som smärtlindring kan du prova TENS, elektronisk nervstimulering, i kombo med Alvedon.

LÄS ÄVEN: Therese, 30, har endometrios: ”Det känns som taggtråd i magen”

Endometrios är lurigt och kan ibland missas. Ibland är den omöjlig att se vid en gynekologisk undersökning och ultraljud. Då kan man göra en titthåls- operation.

Kvinnor som inte planerar fler graviditeter kan ibland bli hjälpta av kirurgi, där man i ditt fall kan- ske skulle överväga att ta bort vänster äggstock? Det är ofta det sista man överväger, men om smärtorna är kvar kan det vara ett alternativ.

Vad är pcos, dysmenorré, tens och nsaid?

PCOS = polycystiskt ovarial- syndrom som betyder att du har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna, oftast i kombination med hög halt av testosteron.

DYSMENORRÉ = smärtsam menstruation.

TENS = transkutan elektrisk nervstimulering. Elektriska små impulser leds till hudytan över det smärtande området. Smärtimpulserna blockeras och endorfiner frisätts, vilket är smärtstillande.

NSAID = antiinflammatoriska tabletter, som Ipren.