Karina: ”Jag är beroende av Treo”
amelia-läsaren Karina började ta Treo för sin ryggvärk – men sedan kunde hon inte sluta med tabletterna. Ska hon berätta för familjen eller försöka sluta på egen hand? Coachen Frida Lindström ger råd på vägen.
Fråga: Jag vred till ryggen i somras och började ta Treo för att dämpa smärtan. Nu gör det inte ont i ryggen längre men jag har blivit helt beroende av Treo. Jag tar två före frukost, två vid lunch och två på eftermiddagen, ibland två till innan jag lägger mig, annars får jag jätteont i huvudet. Det är pinsamt hur snabbt ett rör tar slut. Jag får panik om vi inte har fler hemma. Jag kan inte sluta, inte ens trappa ner. Jag skäms, inte ens familjen vet något. Vad ska jag göra? /Karina
Svar: Du är inte ensam – men det finns hjälp
Fint att du tar mod till dig och berättar. Enligt siffror från Beroendecentrum så ökar läkemedelsberoendet hos oss i Sverige. En förklaring kan vara att vi lever ett stressigt liv – det gäller hela västvärlden – och inte alltid är så bra på att återhämta oss. Vi väljer snabba lösningar i stället för att jobba med orsaken till stressen.
Vad var det som fick dig att fortsätta när ryggen blev bra?
Biverkningarna av olika läkemedel varierar, men de har en del gemensamma nämnare. En stark varningssignal är att effekten av läkemedlet minskar hos den som tar det, vilket leder till att du behöver ta en högre dos än normalt. Det kan gå så långt att du inte känner någon effekt alls.
Du skriver att du får ont i huvudet när du inte tar Treo. Hur länge har du klarat att hålla upp? Vad var det som fick dig att fortsätta när ryggen blev bra?
Det är viktigt att du tar det här på allvar och tar nästa steg för att bli fri från beroendet. Överkonsumtionen i sig kan nämligen ge biverkningar såsom hjärtklappning, oro, sömnlöshet, huvudvärk, magproblem och det blir tufft för levern med så stor dos.
Du kan få biverkningar som hjärtklappning, oro, sömnlöshet, huvudvärk och magproblem.
Jag rekommenderar dig att prata med din familj så du inte är ensam med detta, och jag tycker du ska söka professionell hjälp. På Beroendecentrum.se kan du läsa mer om den hjälp som finns att få. Även Nämndemansgården.se och 1177.se (Vårdguiden) har information om olika sorters missbruk och beroende.
LÄS OCKSÅ: Hälsofrågan: Jag får ont i huvudet av att jobba hemma