Vid fysisk aktivitet är inkontinenssymptomen mer påtagligt.
Vid fysisk aktivitet är inkontinenssymptomen mer påtagligt. Foto: Shutterstock

”Hjälp, jag har hormonell inkontinens” Kvinnoläkaren ger råd

Ewa, 46, har haft problem med inkontinens i flera år. Hon bollas runt till olika vårdenheter, men det ”läcker” fortfarande. Finns det något som heter hormonell inkontinens, och vad hjälper mot det? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson svarar.

Fråga: Jag är en i övrigt frisk kvinna som för tio år sedan började ”läcka” oregelbundet vid promenader och fysisk ansträngning. Det tog mig några år att komma på att det började och tilltog veckan före mens för att helt försvinna efteråt. Barnmorskan rekommenderade mig att knipträna mer, vilket inte hjälpte. 

Vid ett besök hos en annan barnmors­­ka tog jag upp problemet igen. Hon testade att jag hade bra knipteknik och remitterade mig till en gynekolog, som tog mina besvär på allvar och sa att det lät som hormonell inkontinens. Vi började med att dubbla dosen av mina minipiller, utan effekt. Nästa steg var att sätta in en hormonspiral. När barnmorskan skulle sätta in den nämnde jag orsaken. Milt överseende sa hon att det mås­­­­­te jag ha missförstått, för det finns inget som heter så. 

Besvären och mensen försvann efter två månader och jag kunde promenera och anstränga mig utan problem i två år. För sex månader sedan började besvären komma tillbaka, så jag kontaktade gynmottagningen igen, men de sa att jag skulle gå till vårdcentralen.

För första gången i mitt liv har jag nu rejält ont vid ägglossning. Sedan svullnar magen upp, jag får svårt att spänna magen och en tyngdkänsla i nedre delen av buken, som när jag var höggravid. Jag är konstant kissnödig 5–7 dagar före mensen (som kom tillbaka samtidigt som besvären). 

Går det att avhjälpa mina ”inbillade” besvär, eller måste jag vänta in klimakteriet? 

/Ewa, 46

 

Kvinnoläkaren om hormonell inkontinens: Spiral borde fungera 

Jag tycker att ”hormonell inkontinens” är ett mycket bra uttryck, men det är inte helt vedertaget inom vården. Hur som helst är det tråkigt att du upplever att du blev förminskad när du använde det här uttrycket. Så ska man aldrig behöva känna i kontakten med vården. 

Under menscykeln varierar hormonerna. Precis före och under mensen sker omställningar som ger många kvinnor olika besvärliga symtom. Hormonerna på­­verkar bland annat muskler och slemhinnor i bäckenbotten, vilket delvis skulle kunna förklara att du fick inkontinenssymtom. 

”Din spiral kan ha trillat ut eller flyttat på sig”

Många med sådana här besvär blir, precis som du, hjälpta av en hormonspiral. Att dina inkontinenssymtom nu kommit tillbaka får mig att fundera på om något har hänt med din spiral, med resultatet att dess effekt har minskat. Att du har fått tillbaka både mensen och ägglossningen stärker denna fundering, eftersom hormonspiraler ibland hämmar ägglossningen. 

Vanligtvis fungerar en hormonspiral längre än de två år som du har haft den. Därför undrar jag om den kan ha trillat ut, även om det är ovanligt. Det är också bra att undersöka om spiralen har flyttat på sig och inte längre sitter på rätt plats. 

Även om spiralen sitter på rätt plats så kan man överväga att byta spiral. Med tiden utsöndrar spiraler nämligen mindre och mindre hormonmängder. Kanske utsöndrar din spiral nu lite för lite hormoner för att du ska må bra? Ibland kan man även sätta in två spiraler. 

Ett annat alternativ är p-piller. Jag rekommenderar i så fall att du tar p-piller kontinuerligt så att mensen ”hoppas över”, gärna ett p-piller som ger kroppen en jämn hormonnivå under månaden. 

P-piller tar bort ägglossningen och ger tillskott av östrogen, som förhoppningsvis kan påverka din bäckenbotten positivt och ta bort inkontinensbesvären. 

Du skulle också kunna prova ett vaginalt inlägg. Det stöttar urinröret och minskar framförallt läckage av urin vid ansträngning. Ett sådant här inlägg sätter man enkelt in själv. Man kan få ett av en gynekolog eller uroterapeut, men man kan också köpa ett på apoteket. Kruxet är att ett vaginalt inlägg bara hjälper mot inkontinenssymtomen, inte mot dina besvär vid ägglossning. 

Invänta inte klimakteriet. Sök upp en ny gynekolog och boka tid för rådgivning. Vid besöket bör blodtrycket kontrolleras, din sjukdomshistoria gås igenom och en gynekologisk undersökning göras. Detta för att hitta en behandling som är skräddarsydd för just dig. Eventuellt kan det alltså vara läge att sätta in en ny spiral. 

Avslutningsvis vill jag tacka för din fråga, jag är glad för att du ställde den. Det är viktigt att kvinnor inte bara accepterar sina besvär, utan att de tar kontakt med vården och söker hjälp. Jag hoppas att du får bra hjälp och en bra kontakt med vården i fortsättningen. Skriv gärna och berätta hur det går för dig!

LÄS OCKSÅ: Jag kissar på mig efter förlossningen | Läkaren svarar