Clara fick diagnosen utmattningsdepression. Följ hennes väg tillbaka till en vanlig vardag.
Clara fick diagnosen utmattningsdepression. Följ hennes väg tillbaka till en vanlig vardag. Foto: Johan Lindvall

Clara drabbades av utmattningsdepression: ”Så tog jag mig tillbaka efter kraschen”

Clara Löfvenhamn ignorerade varningssignalerna och fortsatte att pressa sig själv. Då kom kraschen. ”Jag trodde inte att det skulle hända mig.”  

– Jag hade varit med om dödsfall inom familjen vilket tog mig hårdare än jag förstod, och jag arbetade mycket.

Samtidigt slutade Clara att göra annat som man behöver i livet, som att umgås med vänner och träna.

– Jag separerade i samma veva, hela livet förändrades på alla plan inom loppet av ett par månader.

Clara jobbade vid den tidpunkten 10–12 timmar per dag sex dagar i veckan, som fast anställd inom transportbranschen. Hon sökte en journalistutbildning och blev antagen. Då kom kraschen. Hon trillade ihop i en ångestattack hemma och levde därefter under en period på några månader med konstant ångest.

Med facit i hand säger Clara att det fanns andra varningssignaler än stress som sömnproblem, aptitlöshet, huvudvärk. Att hon blev allt tystare och jobbade hårdare för att hinna med allt.

CLARA LÖFVENHAMN

Ålder: 34.

Familj: Fästmannen Markus.

Bor: I Höör.

Gör: Är ledarskapsföreläsare, driver Bossbloggen och facebookgruppen Bossbrudar. 

– Vänner och kolleger sa att jag skulle passa mig så att jag inte gick in i väggen. Jag tänkte att det inte skulle hända mig.

Men det gjorde det. Clara sökte hjälp hos studenthälsan och fick diagnosen utmattningsdepression. Hon påbörjade medicinering mot sin depression men fick sluta på grund av biverkningar.

– Depressionen släppte som tur var av sig själv efter några månader men utmattningen fanns kvar.

Clara fortsatte trots det att arbeta och plugga – studierna var ju för henne en ljusglimt i vardagen. Hon visste att hon var sjuk, accepterade det, men sjukskrev sig inte trots sjukintyg och att såväl läkare och psykolog rekommenderade det.

– Det fick jag äta upp, säger Clara.

Hon fortsatte att pressa sig och blev allt sämre i sin utmattning. Nu misstänkte läkarna hjärntumör.

– Jag kunde inte ens gå rakt, det var som att vara packad på tequila. Jag hade konstant migrän, yrsel och kräkningar.

Jag blev andfådd bara av att klä på mig. När hon inte jobbade eller pluggade var hon ofta sängliggande. Och maten hon åt var undermålig:

– Ofta åt jag kokt pasta, då kunde jag ligga på golvet medan den kokade.

Det visade sig att hon inte hade någon tumör utan att det ”bara” var utmattning i kombination med bieffekter av de antidepressiva läkemedel som hon hade fått som en del av behandlingen. Så då slutade hon att äta dem.

Idag lever Clara ett helt annat liv. När hon hade tagit sin examen accepterade hon att bli sjukskriven i fyra månader.

Hon berättar att hon inte hade något val. Hon hade kört slut på sig själv.

– Resan tillbaka till en vanlig vardag har varit lång, jag är fortfarande inte helt återställd, fast det gått sju år, men nästan.

Under rehabiliteringen föddes en idé om att bli egen företagare och arbeta med ledarskap som hon brinner för, genom föreläsningar, att blogga och jobba som mentor.

– Som egen har jag en annan möjlighet att lyssna inåt och känna efter hur jag mår. Har jag gjort en stor föreläsning lägger jag in en vilodag nästa dag.

– Jag har tagit makten över min kalender. Jag låter inte normen om 40 timmars arbete i veckan styra över vad man ska göra och inte.

”Resan tillbaka från utmattningen har varit lång. Jag är fortfarande inte helt återställd.” Foto: FOTOGRAF JOHAN LINDVALL / Fotograf Johan Lindvall

Läkande för Clara är att vistas i naturen.

– Frisk luft är världens bästa grej. Att känna lugn och stillhet istället för bikupan i ens eget huvud är underbart.

Under sin period av återhämtning har Clara även lärt sig sina två största livsläxor:

– Att livet inte går ut på att jobba och att mitt människovärde inte är kopplat till vad jag gör och presterar. Jag är väldigt noga med att vara ledig på kvällar och helger och att ta semester numera.

Clara hade ett team av psykolog, läkare, sjukgymnast, och arbetsterapeut som hjälp och stöd under sin återhämtning.

– Jag som är en väldigt aktiv person har insett att belastningen behöver vara rimlig.

Hon önskar att fler får hjälp att bromsa i tid. Och att hon hade sluppit tjafs med försäkringskassan om sjukersättning.

Ekonomiskt sett innebär ju en längre tids sjukskrivning både inkomstbortfall under sjukdomsperioden men även pension och löneutveckling påverkas negativt.

Under sin utbildning träffade Clara sin nuvarande fästman, men ville vänta med en relation tills hon var frisk.

– Jag ville inte hamna i läget att jag var patient och han sköterska. Jag ville ta mig ur det värsta själv men han var ett otroligt stöd på vägen. 

LÄS OCKSÅ! Läkaren: 12 tidiga tecken på utmattningssyndrom 

Claras 5 tips till utmattade

1. Det tar tid att bli återställd. Försök ha tålamod med dig själv även om det går frustrerande långsamt.

2. Kom ihåg att det är din arbetsgivares lagstadgade ansvar att hjälpa dig komma tillbaka in i ditt arbete. Prata med ditt arbetsmiljöombud om du inte får det stöd du behöver.

3. Prioritera mat, sömn och motion.

4. Samla ett rehabteam som kan hjälpa dig att bli frisk, läkare, psykolog, sjukgymnast eller arbetsterapeut, din chef och din handläggare från försäkringskassan.

5. Sök professionell hjälp så snart som möjligt. Ta gärna med någon till dina läkarbesök som kan föra din talan och skriva ner det som sägs.

Psykologen: Så tar du dig tillbaka efter utmattning

Du behöver rätt hjälp, inte bara bli lämnad med en sjukskrivning, utan stöd och verktyg för att hantera vad som lett till din utmattning. 

Gå till dig själv. Ibland handlar utmattning om hög arbetsbelastning, andra gånger om saker som ett stort kontrollbehov och en för hög ambitionsnivå och att inte kunna sätta gränser.

Om din utmattning är arbetsrelaterad, prata först med din chef om vad som stressar dig och vad företaget kan vidta för åtgärder för att minska på din stress.

Se framåt. Är det här ett jobb som du verkligen vill ha? Klarar du av den stress som arbetet medför?

Är du anställd ska företagshälsovården hjälpa till. Annars kan man söka hjälp via sin vårdcentral som kan remittera vidare.

Även om utmattningen handlar om privata saker så kan man behöva anpassa arbetet under en period för att orka med och man kan behöva stöd att hantera även den situationen.

En klok arbetsgivare förstår att det inte går att särskilja privatlivet från vad man orkar prestera på jobbet och erbjuder stöd via företagshälsovården också i ett sådant läge.

KÄLLA: ÅSA KRUSE, LEG PSYKOLOG 

LÄS OCKSÅ: Utmattad? Testa dig här - så vet du att din stress är farlig