Många tester kan göras digitalt. Är du anställd? Fråga om din arbetsgivare erbjuder hälsokontroller.
Många tester kan göras digitalt. Är du anställd? Fråga om din arbetsgivare erbjuder hälsokontroller. Foto: Shutterstock

Guide: Så hittar du rätt hälsotest på nätet

Att agera proaktivt genom att göra ett hälsotest är en växande trend - överdrivet nojigt eller ett sätt att förebygga sjukdomar? Åsikterna går isär, men det finns också ett stort intresse för att själv skaffa sig kunskap. Här är tester med olika inriktning för dig som vill utforska din egen hälsa. De flesta av dem går att göra på nätet - se hela listan här!

Stäm av dina vanor

Sover du för lite? Rör du på dig tillräckligt? Stressar du för mycket eller är du orolig för att din alkoholkonsumtion är för stor? På nätet finns flera självtester som du kan göra för att stämma av läget - kanske för att bekräfta något du känt på dig och se det som ett kvitto på att din magkänsla är rätt.

Pris: Kostnadsfritt.

Passar dig som: Vill testa din hälsosituation inom ett särskilt område, genom självskattning.

Läs mer: Apotekethjartat.se

Mät ditt blodtryck

Ett viktigt mått på din hälsa är blodtrycket - vi borde alla kolla det regelbundet. Apoteket erbjuder blodtryckskontroll med uppföljning och rådgivning. Du kan även göra allergitest, hörselkoll, blodsockercheck och kontrollera hur mycket kroppsfett du har.

Pris: Vissa tester är kostnadsfria, andra kostar från 125 kronor och uppåt.

Passar dig som: Snabbt och enkelt vill få koll på hur kroppen mår.

Läs mer: Apoteket.se

Analysera ditt blod

Idag finns flera företag som undersöker ditt blod. Du kan beställa paket med olika inriktningar, som till exempel basundersökning och sköldkörtelkoll. Här finns även tester med fokus på att skruva upp prestationen i tränings- eller idrottssammanhang.

Pris: Från cirka 1 350 kronor. Passar dig som: Vill ta reda på om du lider av någon brist, eller kanske kolla hur ditt blodsocker ser ut över tid.

Läs mer: Werlabs.se, Svenskprovtagning.se, Medisera.se, Blodkollen.se.

Digital hjärtutredning

Med hjälp av en liten hjärtmonitor och din smartphone fångas ditt EKG och dina hjärtljud. Ditt hjärta följs i vardagen och analyseras av en hjärtspecialist. Du får veta om eventuella rusningar, dubbelslag eller andra symtom behöver utredas eller behandlas. Med hjälp av hjärtmonitorn upptäcks vanliga avvikelser, som till exempel förmaksflimmer.

Pris: Från 2 395 kronor för hjärtmonitorn. En två veckor lång analys kostar 1 995 kronor.

Passar dig som: Är orolig för ditt hjärta och vill kolla det i lugn och ro hemma.

Läs mer: Coalalife.com.

Kolla kvinnohälsan

Hälsokontroll för kvinnor, i form av bland annat blodprov, som analyserar hormonstatus, vitamin- och mineralnivåer. Du får även en indikation på funktionen hos sköldkörtel, lever och njure samt koll på blodsockervärde och inflammationer. En läkare kommenterar ditt provsvar som du kan läsa online med hjälp av ditt bank-id.

Pris: 1 690 kronor.

Passar dig som: Vill få en bild av ditt hälsoläge.

Läs mer: Medisera.se.

Plåta prickarna

Att låta undersöka dina leverfläckar då och då är viktigt. Vid denna check tas bilder med en specialkamera. Bilderna skickas sedan på analys av en hudspecialist.

Pris: 450 kronor för två prickar. Passar dig som: Vill undersöka dina prickar, för att upptäcka eventuell hudcancer i tid.

Läs mer: Kronansapotek.se.

Kartlägg dina gener

Flera former av DNA-test erbjuds av företag på nätet. Du kan bland annat undersöka din risk för att drabbas av olika genetiska sjukdomar och lära dig om dina hälsoförutsättningar. Testerna har dock fått kritik för att vara trubbiga och presentera förenklade slutsatser som kan leda till oro helt i onödan.

Pris: 2 100 kronor.

Passar dig som: Är nyfiken och inte oroar dig i onödan.

Läs mer: Myheritage.se/health.

LÄS OCKSÅ: 21 dagar till mer energi - bli av med karantänkilona