I dag, den 28 maj, är det den internationella mensdagen och i samband med det släpps resultaten av den nya studien.
I dag, den 28 maj, är det den internationella mensdagen och i samband med det släpps resultaten av den nya studien.

Ge snippan lite kärlek – och slipp mensvärken

Knaprar du smärtlindrande tabletter och tröstäter choklad när du har mensvärk? Då kan det vara dags att ge fiffi lite kärlek i stället.  

En ny studie har nämligen kommit fram till att onani är en effektiv metod för att lindra smärtor vid mens. 

I stället för att svälja en smärtstillande tablett nästa gång din kropp plågas av mensvärk kanske du ska krypa ner i sängen och hänge dig åt en stunds härlig onani. Den nya studien visar nämligen att onani kan lindra mensvärk. Så många som 7 av 10 kvinnor i studien upplevde att regelbunden onani lindrade menssmärtorna och 42 procent tyckte att onani var mer effektivt än tabletter. 

– Det är fascinerande att deltagarna inte bara kände att smärtan minskade utan det faktum att de även upplevde en signifikant minskning av smärtfrekvensen, säger Christopher Ryan Jones, psykolog och sexolog, som var ansvarig för studien. 

486 kvinnor deltog i studien

486 kvinnor från 19 länder deltog i den sex månader långa studien. Den första månaden registrerade de sin smärtstatus och därefter ombads de att sluta med sina vanliga metoder för smärtlindring och i stället onanera regelbundet. Hur ofta och när i månaden de skulle onanera reglerades inte i studien, de ombads helt enkelt att onanera vid de tillfällen då de i vanliga fall skulle ha tagit annan smärtlindring. Resultatet efter sex månader var att 40 procent av kvinnorna upplevde att onani gav bättre smärtlindring än medicinering. 

En förklaring kan vara att onani gör att dopamin frigörs, blodcirkulationen ökar och att man får en avslappnande effekt när musklerna dras ihop rytmiskt under en orgasm. Men framför allt är det endorfinerna som frigörs som gör jobbet. 

”Med studien vill vi inspirera och normalisera ”det blodiga samtalet” och uppmuntra till mer forskning kring mens”, säger Heli Kurjanen som grundat menskoppsföretaget Lunette.

– Endorfiner fungerar som kroppens naturliga smärtlindring. Och i kombination med dopamin minskar det din smärta och du mår bättre, vilket ger en total påverkan. Det är en av anledningarna till att jag brukar rekommendera onani som en del av en kvinnans egenvårdsrutin. Precis som vissa kanske tar en löptur när de känner sig stressade eller oroade, så kan onani ge samma resultat, säger Christopher Ryan Jones. 

Mens är fortfarande ett tabubelagt ämne

Om onani som leder till orgasm ger bättre smärtlindring ger studien inte svar på. Inte heller om effekten påverkas av hur ofta eller när man onanerar. Bakom studien står menskoppsföretaget Lunette och Womanizer. 

– Av våra kunder och i communityn på sociala medier har vi hört att många kvinnor använder onani för att lindra sin mensvärk. Och vi kände att vi ville undersöka det här närmare och göra en klinisk studie. Och att kombinera två tabun, menstruation och onani, är extra spännande. Vi har kommit långt men det finns fortfarande ett tabu kring mens som vi behöver jobba vidare för att bryta, säger Heli Kurjanen som grundat Lunette.  

LÄS OCKSÅ: Är det okej att ha mens hos gynekologen? 

LÄS OCKSÅ: Den nya mensmarknaden – så väljer du rätt skydd