Därför får man gallsten - kostråd och behandling

Ungefär var tredje kvinna drabbas av gallsten. Här får du koll på läget och tips på hur du förebygger ett gallstensanfall.

Symptom gallstensanfall

Större stenar i gallblåsan kan leda till att du får ett gallstensanfall.

När du ätit försöker gallblåsan pressa ut galla, och om de en sten ligger i vägen och hindrar gallflödet, stiger trycket i gallblåsan och gallväggarna.

Det är det ökade trycket som gör att du får smärtor i magen.

Om du får feber eller om anfallet varar mer än 18 timmar, finns det risk för gallblåseinflammation, ett akut tillstånd som kräver sjukhusvård.

Gallstenar

Detta är gallsten

Gallsten är en mycket vanlig sjukdom och risken att du drabbas ökar ju äldre du blir.

Sjukdomen innebär att det bildas kristaller och gallstenar i gallblåsan; vanligtvis bildas flera stenar, men ibland kan det vara bara en enda stor sten.

Små gallstenar lämnar kroppen med avföringen medan större stenar kan orsaka problem på olika sätt.

Kostråd för att minska risken

Gallstensbesvär kommer ofta tillbaka. Det går att minska risken för att få tillbaka besvären genom att undvika fet, rökt, stekt eller kolestorolrik mat och äpplen, päron eller grön paprika. Du bör även undvika vissa läkemedel, bland andra de som innehåller kodein.

Behandling

Om gallstenarna ger besvär brukar läkaren i första hand skriva ut smärtstillande och kramplösande läkemedel. Om besvären återkommer kan du gå till en läkare och ta bort stenarna. Det går även att göra en galloperation, varvid hela gallbåsan med gallstenarna tas bort.

Vilka drabbas av gallsten?

Det är vanligare med gallsten hos kvinnor än hs män. Ungefär var tredje kvinna och var femte man över 40 år drabbas av gallsten. Risken för gallsten ökar om du är överviktig, har förhöjda halter av blodfetter, snabbt minskar i vikt, har vissa sjukdomar t ex leversjukdom eller inflammatoriska tarmsjukdomar. Dessutom ökar risken för gallsten om du har ärvda anlag för sjukdomen, om du är gravid eller äter för mycket fet mat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!