Foto: Getty Images

Fråga kvinnoläkaren: Min PMS ger mig hemska mardrömmar

Soraya sover dåligt, har mardrömmar, svettas och får huvudvärk – och undrar om det beror på hennes PMS? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson svarar och ger goda råd.

Fråga: Vissa dagar i månaden sover jag dåligt – vaknar hela tiden, drömmer hemska och våldsamma drömmar, svettas och får huvudvärk. På dagarna oroar jag mig för småsaker och är på ”konstigt” humör, kanske för att jag sovit dåligt. Jag tror det hänger ihop med min PMS. Finns det något jag kan göra för att slippa dessa plågsamma dygn? /Soraya

Kvinnoläkaren: PMS blir värre av stress

Det låter som att du har jämfört din menscykel med dina symtom och kommit fram till att de dyker upp veckan innan mens? Det är nämligen i andra delen av menscykeln, från ägglossning och fram till mens, som de flesta kvinnor få besvär av PMS. 

Råd som att vila, äta hälsosamt och träna regelbundet kan vara provocerande för den som inte har möjlighet till det.

När det är mycket som stressar och pressar i livet (vaknätter med småbarn, jobbstress, livsomställningar) upplever många en försämring i sin PMS. Under sådana perioder är det svårt att följa råd för hur man ”tar hand om sig själv”. Råd som att vila, äta hälsosamt och träna regelbundet kan närmast vara provocerande om man inte har möjlighet till det, även om man vet att det skulle hjälpa.

Antidepressiv tablettbehandling kan hjälpa vid PMS. Vanligtvis tar man inte tabletter varje dag (som när man får samma tabletter mot depression) utan från ägglossning och fram till mensens start. Det är individuellt hur många dagar man behöver medicinera för att må bättre. Det är också individuellt vilken dos man behöver. Rätt dos och rätt antal dagar behöver man prova sig fram till. 

När det är mycket som stressar och pressar i livet upplever många en försämring i sin PMS.

Om det är så att du närmar dig klimakteriet så kan det vara ”perimenopausen”, åren innan klimakteriet, som du har besvär av. Under dessa år ändras hormonnivåerna i kroppen vilket kan ge en uppsjö av symtom – som sömnstörningar. 

Jag tycker att du ska besöka en gynekolog för att få hjälp och lindring. Det är inte rimligt att ha återkommande besvär flera dagar i månaden utan att få hjälp. Lycka till! 

LÄS OCKSÅ: Jag har så lite mens - är något fel?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!