Forskning visar: Därför lever kattmänniskor ett bättre liv

Har du valt katt framför hund? Grattis, då är du både friskare, smartare och rikare. Jo, det är faktiskt sant. Här kommer bevisen.

Mimmi Lexander

1. Risken för hjärtattack minskar

Flera studier visar att både katt och hund minskar stressnivåerna och kan sänka blodtrycket hos sina ägare. En studie vid University of Minnesota visar dock att just kattägare löper 40 % mindre risk att dö i en hjärtattack än den som aldrig ägt en katt.

2. Kattmänniskor är intelligentare

Forskare från Carroll University i Wisconsin jämförde förra året skillnaden mellan katt- och hundägare, och kom fram till den något provocerande slutsatsen att kattägarna hade högre intelligens. Självklart innebär detta inte att du per automatik blir smartare för att du skaffar katt, men däremot att människor som dras till katter är mer benägna att ha högre intelligens.

3. Mindre miljöpåverkan

Förra året släpptes boken "Time to eat the dog - the real guide to sustainable living" där man undersökt olika husdjurs negativa påverkan på miljön. Där går att läsa att en medelstor hund har en klimatpåverkan som är dubbelt så stor som en stadsjeep, på grund av allt kött hunden äter på ett år. Eftersom katter är så mycket mindre och äter mindre blir deras miljöpåverkan således även mindre, och motsvarar en liten Volkswagens miljöpåverkan.

4. Du sparar pengar som kattägare

Att ha katt istället för hund gör att du sparar mellan 2400 och 6400 kronor per år, enligt ASPCA, the American society for the prevention of cruelty to animals. Detta eftersom hundar är större och äter mer. De kräver också mer leksaker och utbildningar, och tenderar att ha högre veterinärkostnader.

Källa: Business Insider