Undersökningar visar att vänsterhänta har en större förmåga att hitta flera olika lösningar till ett enda problem, vilket är ett kännetecken för kreativitet.
Undersökningar visar att vänsterhänta har en större förmåga att hitta flera olika lösningar till ett enda problem, vilket är ett kännetecken för kreativitet. Foto: Shutterstock (montage)

Forskning: 4 sätt vänsterhänta personer är unika

Är du vänsterhänt? Grattis! Vissa studier visar nämligen att du är mer kreativ och snabbtänk än resten av befolkningen. 

Att vara vänterhänt har inte alltid premierat i samhället om man tittar historiskt. Men att vara vänterhänt kan faktiskt ha stora fördelar.

Nedan listan vi fyra punkter från olika studier som visar hur vänterhänta personer tänker och känner annorlunda. Detta är givetvis en generalisering då det är svårt att forska på vänterhänta - då det kan finnas så många andra orsakssamband. Men någon liten sanning finns det nog där ändå!

1. Vänsterhänta personer kan vara mer kreativa

Att vänsterhänta skulle vara mer kreativa har många säkert redan hört. Men ligger det någon sanning i det? Ja, det skulle det kunna göra.

Vissa undersökningar visar nämligen att vänsterhänta har en större förmåga att hitta flera olika lösningar till ett enda problem, vilket är ett kännetecken för kreativitet.

Även psykologen Chris McManus från University College London menar att vänsterhänta är mer kreativa. I sin bok "Right-Hand, Left-Hand" förklarar han att vänsterhänta personer har en mer utvecklad höger hjärnhalva, vilket är ett kännetäcken för mer kreativt tänkande.

2. Vänsterhänta kan ha bättre reaktionstid

15 procent av befolkningen är idag vänsterhänta. Men hela 25 procent av Major Leauges basebollsspelare är vänsterhänta - en mycket större andel. Kan det finnas någon tydlig orsak till detta? Jo, det kan beror på snabbare reaktionstider hos vänsterhänta personer. Det menar en australiensk studie som forskat på detta.

3. Vänsterhänta kan organisera känslor annorlunda

Enligt en studie från 2012 som publicerade i tidningen PLoS ONE såg man att hjärnan hos vänsterhänta personer organiserade känslor på ett annat sätt. Motivation gav exempelvis aktivitet i hjärnans högra sida. Medan motivation för högerhänta aktiverade vänster hjärnhalva.

Forskarna menade på att denna upptäckt kan vara viktig att känna till för behandling av ångest och psykisk ohälsa, som ibland behandlas med hjälp av hjärnstimulering för att öka aktivitet i vänstra hjärnhalvan.

"Med tanke på vad vi visar här, kan denna behandling som hjälper högerhänta personer, vara direkt skadlig för vänsterhänta då det är direkt motsatsen till vad de behöver" menar studiens författare, psykolog Geoffrey Brookshire, i ett uttalande.

4. Vänsterhänta kan vara mer snabbtänkta

Vänsterhänta personer tenderar ha snabbare kopplingar mellan hjärnans högra och vänstra sida. Detta enligt en studie från Australien i neuropsykologi.

I praktiken skulle det innebära att vänsterhänta personer har en fördel i uppgifter som kräver både vänster och höger hjärnhalva samtidigt. Det visade sig särskilt gynnsamt i exempelvis tv-spel och vissa andra interaktiva sporter.