Det stämmer – rödvin (ofta men lite) har många fördelar enligt forskare

Är det okej att påstå att rödvin är nyttigt? Ja säger vissa, medan andra påminner om alkoholhalten. Här försöker vi reda ut hälsoeffekterna med ett glas rött.

Det är speciellt två ämnen i rödvin som sticker ut. Resveratol och piceatannol. Det första är en antioxidant, och det andra hämmar tillväxten av fettceller. Det är inte helt okomplicerat att studera hur produkter som innehåller alkohol påverkar hälsan enligt Livsmedelsverket. Dock finns det studier som visar att medelålders och äldre som dricker små till måttliga mängder vin eller öl lever längre än de som inte dricker alls. Läs mer om rödvinets för- och nackdelar här.

 

1. Därför är rödvin (i måttliga mängder) bra för hälsan

2. Resveratrol – naturlig virus- och giftbekämpare

3. Ekologiska viner hälsosammare än traditionella viner?

4. Franska paradoxen – ät (och drick) som fransmännen och främja hälsan

5. Rödvin istället för träning – hur är det möjligt?

Vinet är den mest hälsosamma och hygieniska dryck som finns

Louis Pasteur

 

1. Därför är rödvin (i måttliga mängder) bra för hälsan

Rödvin innehåller antioxidanten resveratrol, en kemisk förening som motverkar oxidering, som i sig är en kemisk reaktion som kan producera fria radikaler vilket kan skada kroppens celler. Källa.

Resveratrolets hälsoeffekter sägs bland annat vara antiinflammatoriska, neurologiska, cancerhämmande, virushämmande och till och med antiåldrande. Än så länge har man bara använt möss för att testa, men med mycket goda resultat. Källa.

Rödvin innehåller piceatannol, ett ämne som hindrar små fettceller från att växa sig stora. Källa.

Rödvin innehåller järn, faktiskt mer än dubbelt så mycket som i blåbär och jordgubbar. Källa.

Nu finns det en uppsjö ekologiska-, biodynamiska- och naturliga viner hos Systembolaget. Dessa är precis som vilka ekologiska varor som helst, ett bättre alternativ för både miljö och hälsan.

 

2. Resveratrol – naturlig virus- och giftbekämpare

Resveratrol är en naturlig växtkemikalie som det finns gott om i skalet på vindruvor. Ämnet ser till så att vinrankan och vindruvorna inte angrips av virus, svamp, bakterier och gifter.

Forskning pågår kring ämnets positiva effekter på olika sjukdomstillstånd som  diabetes, fetma, hjärtinfarkt, njursjukdomar, ögonsjukdomar, demens, Alzheimers och inflammationer.

Man är intresserad av de mekanismer i kroppen som resveratrol aktiverar och hur det kan komma sig att ett enda enskilt ämne kan ha så många olika positiva effekter.

Pinot noir – extra hög resveratrolhalt

Pinot noir, fullproppad med resveratrol.

Vid vintillverkning mosas vindruvorna och resveratrolet som finns på skalet sprids ut i saften. Vid tillverkning av rödvin får skalen ligga längre under jäsningen än vid tillverkning av vitt vin, vilket gör att rött vin har högre halt av resveratrol. Tydligen ska rödvin tillverkat av druvan Pinot noir ha extra hög halt av ämnet.

Det finns olika former av resveratrol. Den form som skyddar mot olika sjukdomar, och som ger rödvin dess hälsobringande effekt, är trans-resveratrol.

 

3. Ekologiska viner hälsosammare än traditionella viner?

Naturvin, utan onödiga tillsatser.

Naturvin

Den största skillnaden mellan naturvin och ekologiskt vin är certifieringen. Alla ekologiska viner som säljs i Sverige måste vara certifierade enligt EU:s regler. Denna typ av certifiering finns inte för naturviner, så det är upp till producenten att bestämma om det är ett naturvin eller inte, vilket skapar osäkerhet. Dock är målet för producenten att tillföra så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt.

Inga systemiska kemiska bekämpningsmedel (pesticider) vid odlingen

Ingen konstgödsel får användas

Handplockade enbart mogna, ”friska” druvor med skalet intakt används

Höga krav på hygien och renlighet vid vinberedning och lagring

Ingen syntetisk eller genmodifierad jäst får användas. Enbart naturjäst

Inga eller minimala tillsatser av sulfiter vid vinframställningen

Inga andra syntetiska tillsatser får användas

Vinerna levereras ofta ofiltrerade (vid filtrering reduceras nyttiga polyfenoler)

Producenten är certifierad av oberoende kontrollorganisation

Källa

Odlingen av druvorna ska ske med ekologiska eller biodynamiska metoder – certifierad eller ej.

Jäsning ska ske spontant med den naturligt förekommande jästen.

Ingen manipulation av musten eller vinet är tillåten.

Exempelvis klarning med klarningsmedel, sterilfiltrering, pastörisering, omvänd osmos, chaptalisering, termovinifiering, flash détente, centrifugering, vakuumdestillering, kryoextrahering, spinning cone, blue fining.

Inget annat får tillsättas än en begränsad mängd sulfit. Det färdiga vinet får innehålla max 50 mg/L sulfit total mängd.

Källa

Om det är en fördel eller inte att välja naturvin före "en vanlig flaska vin" är upp till konsumenten, vad är viktigt för just dig när du väljer vin? Det finns absolut fördelar med naturvin, men enligt Thomas Agén presschef på Systembolaget, inte direkt ur en hälsoaspekt då den stora boven är alkohol, det kommer man inte från.

Naturvinsproducenter som tillåter sulfit gör att dessa viner hamnar i närheten av många biodynamiska producenter elelr andra småskaliga tillverkare där man strävar efter att arbeta med så lite påverkan som möjligt.

För att hitta naturviner, sök på "naturvin" på Systembolagets hemsida.

Ekologiskt vin

För att ett vin ska kunna klassas som ekologiskt måste det vara certifierat från en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling och ekologiskt vin. Följande krav måste uppfyllas för att bli certifierat:

Kemiska bekämpningsmedel tillåts ej.

Vid framställning av ett ekologiskt vin får inte lika många tillsatser användas som vid en konventionell vinproduktion (45 ämnen är tillåtna jämfört med 63).

Svaveldioxidhalten (konserveringsmedel) är satt till max 100 mg jämfört med 200 mg i konventionella viner.

Biodynamiskt vin

Biodynamiskt vin handlar om att medelst antroposofisk lära och olika naturpreparat skapa ett självförsörjande kretslopp på vingården. Även astrologi spelar en viss roll inom biodynamisk vintillverkning, så som att månens position spelar roll när vissa sysslor ska utföras.  Biodynamiska viner är eko-märkta hos Systembolaget.

 

4. Franska paradoxen – ät (och drick) som fransmännen och främja hälsan

Ost och rödvin, den perfekta kombinationen på så många sätt.

Resveratrol är en möjlig förklaring till den så kallade ”franska paradoxen” det vill säga fransmännen drabbas sällan av hjärt- och kärlsjukdomar trots att de äter mycket mättade fetter i form av smör, ost och bakverk.

Så är äter du som en fransman

Ät det du vill, men...

...ät ofta, och små portioner varje gång.

...undvik hel- och halvfabrikat, laga maten från grunden.

...låt middagen ta tid, sitt ner i lugn och ro, tugga ordentligt.

Och sedan den lite pikanta detaljen...

Fransmannen (och fransyskan för den delen) ser ett glas rött som en naturlig del av måltiden.

Näringsfysiolog Fredrik Paulún om fördelarna med rödvin

Dricker du mycket alkohol, så använder kroppen alkohol istället för fett som energi till levern. Men om du dricker lite, dämpar det sötsuget och balanserar upp blodsockret, vilket innebär att kroppen producerar mindre insulin, som är ett fettinlagrande hormon. I rödvin finns också antioxidanten resveratrol, som kan öka förbränningen. Så ett glas rödvin till maten är utmärkt, men inte mer.

 

6. Rödvin istället för träning – hur är det möjligt?

Konsten att bränna fett på fredagsmyset.

En studie från 2012 (Resveratrol may be natural exercise performance enhancer) har kunnat konstatera att resveratrol har en positiv effekt på hjärtfrekvens och muskelprestation – precis som träning.

Enligt forskningsansvarige Jason Dyck kan resveratrol hjälpa patienter som vill träna, men är fysiskt oförmögna. Resveratrol kan motsvara träning för dem eller förbättra deras möjlighet att få ut det mesta av den träning de klarar av att genomföra, säger han.

Dessutom visar en studie publicerad i Journal of Biological Chemistry att rött vin även blockerar tillväxten av fettceller i kroppen. I vinet finns ett ämne kallat piceatannol, som hindrar små fettceller från att växa sig stora. Gillar du inte rödvin kan du istället njuta av röda vindruvor, blåbär eller passionsfrukt, som också innehåller piceatannol.

 

Läs också:

Så nyttiga är popcorn jämfört med en morot (du kommer bli förvånad)

Carina Berg och Christine Meltzer testar yoga efter en vinlunch (det här är så kul!)