Forskare: Därför har du svårare att sova när det är fullmåne

Vi anade faktiskt att det fanns ett samband...

De senaste dagarna har jag haft svinsvårt att somna, och när jag väl gjort det har jag sovit ryckigt.

Och jag verkar inte vara ensam, nyss dök det här upp i mitt flöde:

Flera av mina vänner har alltså samma problem. Menkan vi verkligen skylla våra sömnsvårigheter på "månfan"? Forskningens tydliga svar är: "typ".

– Tidigare var min uppfattning att det bara var myt eller skrock, men det finns ett par studier som som visar att det finns ett tydligt samband mellan månens cykleroch sömnsvårigheter, säger Torbjörn Åkerstedt, sömn- och stressforskare vid Karolinska institutet. 

Sover 20 minuter mindre

Till exempel harforskaresett attvi åtminstone kan hasvårare att somna, sover i snitt 20-30 minuter kortare och får mindre djupsömn (mer drömmar, vaknar tröttare) när det är fullmåne.

En del tror att månen påverkar vattnet i våra kroppar som den gör med tidvattnet i havet. Men så är det inte, förklarar Torbjörn Åkerstedt.

– Det verkar som att vi har samma rytm som månen. Men det behöver inte betyda att månen i sig påverkar oss, snarare rör det sig om något inprogrammerat från långt innan människan var människa och fortfarande levde i havet. Detta är inte bevisat utan är en arbetshypotes.

Varför påverkas en del av oss mycket mer än andra?

–De rapporter som finns visar förstås att, liksom i alla andra kroppsliga funktioner så är vi olika, men varför vet vi inte alls.

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också vilja se:

Här rockar tanten loss till Beatles – försök att inte le när du ser det här klippet

Här går den 106-åriga damens högsta önskan i uppfyllelse – får totalt glädjefnatt

Bruce Springsteen bjuder upp 4-åriga tjejen på scen – det hon gör får alla att jubla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!