Foto: Istock

Recept: Starta en kombucha - så här gör du

Kombucha är en syrlig, lätt kolsyrad dryck som bryggs på te och bakteriekultur och är fullproppad med goda bakterier. Här är grundreceptet!

Vad är Kombucha?

Kombucha har använts för sina hälsobringande egenskaper inom den asiatiska kulturen i årtusenden och tros ha sitt ursprung redan i den kinesiska Qin-dynastin för 5000 år sedan. Drycken framställs genom att bakteriekultur och jäst tillsätts i en blandning av te och någon form av socker. Oftast tillsätts även frukt- och/eller bärjuice för att ge färg, smak och tillföra ytterligare nyttiga antioxidanter till drycken.

Recept: Starta en kombucha

Till 3 liter: 

2,4 liter vatten

3 msk te (alt. 6 tepåsar)

3 dl råsocker

6 dl kombucha startpaket (startpaket kan köpas i hälsokostbutiker)

Scoby (scoby kan köpas i hälsokostbutiker)

Gör så här:

1. Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur (cirka 25 grader).

2. Sila bort tebladen eller ta upp tepåsarna. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.

3. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i scobyn. Spänn sedan fast ett bomullstyg som lock. Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar (rör inte om).

4. Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den.

5. Förvara sedan i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.

Smaksätt din kombucha såhär

Ge din kombucha en ny smak. Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter grundbryggningen med frukt och bär.

Tänk 1 del smaksättning + 4 delar kombucha. Testa gärna äpple och mynta eller päron och ingefära. Mums!

Scoby - själva "kombucha-svampen"

Foto: Istock

Scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), även känd som kombucha-svamp, är själva bakteriekulturen som stimulerar och göder alla miljoner bakterier i kombuchan. Scoby finns att köpa i hälsokostbutiker och på nätet. Eller om du känner någon som gör egen kombucha kan du säkert få lite scoby (och startvätska!) av den personen, svampen växer nämligen så det knakar.

 

4 hälsoskäl - varför ska man dricka kombucha?

Efter kokosvatten, detoxjuice och vetegrässhots är kombucha, en asiatisk fermenterat te-brygd, det senaste tillskottet i den populära hälsodryckstrend. Här är fyra anledningar till varför du borde dricka den.

• Bra för magen. Kombucha är en probiotisk dryck med ett högt innehåll av nyttig, levande bakteriekultur och jäst som är bra för tarmflora, matspjälkning samt motverkar tillväxten av svampen Candida i kroppen.

• Fin hy och hår. Kombucha innehåller stora mängder B-vitamin som behövs för att hålla såväl hår, hud och naglar i trim.

• Stärkt immunförsvar. Kombucha innehåller antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och stärker kroppens immunsförsvar. Att "god hälsa kommer från magen" är dessutom allmänt känt och den levande bakteriekulturen i kombucha verkar lugnande och probiotiskt för just magen.

• Förebygga ledvärk. Kombucha innehåller glukosaminer som som sägs kunna lindra besvär av atros i lederna. Glukosaminet hyaluronsyra, som finns i våra leder, binder nämligen fukt, vilket på så sätt håller lederna mjuka och flexibla. Hyaluronsyra används ofta också i skönhetsprodukter mot rynkor.