Får ont i ryggen av kontorsjobbet – vad ska jag göra? PT-Fia svarar

Att få ont i ryggen av kontorsarbete är ett väldigt vanligt problem. Men det går att lindra en stor del av värken med hjälp av styrketräning. Här tipsar PT-Fia om några riktigt bra övningar vid ryggont.

Fråga: Jag har ett vanligt kontorsjobb och sitter mycket, men jag tar alltid en promenad på lunchen och försöker ställa mig upp då och då. Ändå får jag så ont i ryggen när jag har suttit i några timmar, ibland måste jag ta värktabletter för att orka jobba hela dagen. Hur ska jag slippa värken? /Zeina

PT-Fia svarar: Kroppen ber om styrketräning - testa rygglyft

Stärk din kropp med träning! Stillasittande sliter på kroppen. Värken är ett sätt för din kropp att efterfråga mer styrka som kan hjälpa den att orka. Om du lär dig att göra enkla och stärkande övningar så är jag helt övertygad om att du kommer att uppleva skillnad i form av minskad värk.

Ett förslag är att du gör rygglyft hemma på kvällen. (Red anm: Se nedan hur du gör övningen). Gör 10 x 3 till att börja med och skapa en rutin där du gör dem så gott som dagligen.

Lägg sedan till 1–2 träningspass i veckan där du fokuserar på stora bas­övningar för hela kroppen. Marklyft, knäböj, svingar med kettlebell, hänga i räcke och liknande. Stora tunga övningar som involverar stora muskelgrupper.

Om det känns övermäktigt eller inte alls görbart, börja med rygglyften och skapa den rutinen. Får du feeling för några armhävningar eller att dra i något gummiband så gör det.

För att sammanfatta: Din kropp ber om någon form av styrketräning, ge den det!

LÄS OCKSÅ! Hjärnforskaren Anders Hansen: Exakt så här ska du träna (för alla må bra-effekter)

Så gör du ett rygglyft:

Lägg dig på mage. Placera händerna under pannan. Armbågarna ska peka mot sidorna. Spänn rumpan och magen, och lyft överkroppen långsamt med blicken ner i golvet. Tånaglarna ska hela tiden nudda marken.

När du har kommit till ditt max - håll positionen en stund och sänk sedan till golvet igen.

Gör 10 stycken på rad. Upprepa detta tre gånger. Gör denna serie om 10x3 varje dag!

LÄS OCKSÅ: Måste jag styrketräna för min hälsa? PT-Fia svarar