Foto: iStock

6 bevis på att du bara blir bättre med åren (precis som ett gott vin!)

Det finns många anledningar att glädjas för att vi blir äldre! Inte bara får vi mer tid för våra nära och kära - det finns också massvis av positiva saker som händer med vår kropp och vår hälsa. Eller vad sägs om mindre svettningar, ökad självkänsla och ett bättre sexliv.

1. Du blir lyckligare

Enligt en brittisk studie finns det två åldrar i livet när vi är som lyckligast. Men det är inte i 20 årsåldern när livet är en evig fest eller vid 40 när många av oss står på toppen av vår karriär. Nej, forskarna har identifierat 16 och 70 år som guldåldrar. Forskarna kunde se att ångestnivåerna ökar mellan 25 och 55, men efter 50 så mår många allt bättre och vid 70 års ålder är livet på topp!

Dessutom: Såväl lycka som mental hälsa blir oftast bättre ju äldre vi blir. Detta enligt en annan studie som nyligen publicerades i  Journal of Clinical Psychiatry.

– Det som gjorde dig arg när du var 35 gör inte nödvändigtvis det när du är 65, säger psykoterapeuten Kathryn Smerling till Good Housekeeping.

LÄS OCKSÅ: 11 situationer alla med ångest kan känna igen

2. Ditt sexliv blir bättre

Visst går sexlusten upp och ner under livet! Men är det nånting vi skaffar oss med erfarenhet så är det sex-självförtroende.

Med åren blir kvalitet före kvantitet allt viktigare även på den här fronten. Och kom ihåg: De som har sex varje dag är inte de som är lyckligast. Enligt forskning har lyckliga par sex ungefär en gång i veckan - och saker som att kela efter sex, inte vara stressad och ett jämställt förhållande minst lika viktiga saker som påverkar hur vi trivs med sexet.

LÄS OCKSÅ: 11 sexleksaker för maxad njutning – från budget till lyx

3. Mindre huvudvärk

Lider du av migrän? Det kan verkligen påverka vardagen negativt! Efter att ha peakat runt 30 så tenderar anfallen glädjande nog att komma mer sällan. 1177 Vårdguiden skriver att migränhuvudvärken brukar minska efter 40-årsåldern.

– Hormoner spelar en stor roll, det är därför det är vanligare hos kvinnor än män, berättar läkaren Ehsan Ali för Good Housekeeping.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av huvudvärk – och de bästa sätten att lindra dem

4. Dina vänskapsband blir viktigare - och starkare!

Vänner är viktiga i alla åldrar. Såklart. Men enligt forskning från Michigan State University blir kopplingen mellan dina vänskapsband och din hälsa och lycka starkare med åren. Det kan till och med bli så att dina vänner blir viktigare är din familj under livets bergochdalbana.

5. Du svettas mindre (jo, faktiskt!)

Visst, du måste först ta dig igenom klimakteriet där det är vanligt med både vallningar och nattliga svettattacker. Men sen! Enligt en studie publicerad i Journal of Applied Physiology svettas kvinnor mellan 52 och 62 mindre än de i 20 års åldern.

6. Du trivs bättre med dig själv

Kan hända du samlat på dig några fler rynkor och det känns som att din bakdel och bröst flyttat ner några våningar. Men självkänslan för oss kvinnor peakar faktiskt någon gång mellan 60 och 75 enligt en studie publicerad i Psychological Bulletin. Ganska skönt att veta att vi som pantertanter kommer vara vårt bästa jag, eller hur?

LÄS OCKSÅ: 4 övningar för bättre självkänsla (som hjälper dig nå din fulla potential!)

Tack Good Housekeeping för inspirationen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!