Foto: Shutterstock

Endometrios, vad är det?

Rikligt mens och smärtor vid samlag kan vara endometrios. Vi reder ut begreppen!

Vad är endometrios?

Svar: Hos kvinnor i barnafödande ålder fylls livmoderns slemhinna (endometrium) varje månad med blod och stöts sedan ut via mens. Endometrios är när delar av slemhinnan flyttar på sig och placerar sig på "fel" ställen. Till exempel på äggstockar, i bukhinnan eller i urinblåsan. Där uppträder slemhinnan på samma sätt och svullnar och blir blodfylld inför menstruation, vilket orsakar smärtan.

Hur ser symptomen ut?

Svar: Väldigt riklig mens, kraftig mensvärk, smärtor vid toalettbesök eller att det gör ont vid samlag. Har du dessa symptom bör du kontakta din gynekolog eller husläkare, för en säker prognos krävs en titthålsoperation.

Varför får man endometrios?

Svar: En teori är att "hudvecken" bildas av mens som åker in i kroppen men inte som den ska. Det gör det för alla lite grann, men vissa får då dessa urväxter. Det forskas om det tillståndet, men än vet forskarna inte mycket mer än så.

Vem drabbas av endometrios?

Svar: Mellan 5-15 procent av alla svenska kvinnor i fertil ålder drabbas. Endometrios är vanligare bland kvinnor som inte fött barn.

Är endometrios farligt?

Svar: Långt ifrån alla som drabbas behöver behandling, men chanserna att bli gravid kan minska på grund av endometrios och det beror då oftast på sammanväxningar kring äggledarna.

Går det att behandla?

Svar: Endometrios kan hormonbehandlas med till exempel p-piller, men i vissa fall kan operation behövas. Ofta räcker smärtstillande medicin, men den botar inte sjukdomen i sig. Problemen brukar försvinna vid klimakteriet och det verkar som besvären minskar efter graviditet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!