Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Emelie fick missfall när hon var 42: ”Det enda som höll mig uppe var tanken på att jag kunde bli gravid igen.” Via äggdonation blev de till slut gravida.
Emelie fick missfall när hon var 42: ”Det enda som höll mig uppe var tanken på att jag kunde bli gravid igen.” Via äggdonation blev de till slut gravida.
Emelie fick missfall när hon var 42: ”Det enda som höll mig uppe var tanken på att jag kunde bli gravid igen.” Via äggdonation blev de till slut gravida.
Emelie fick missfall när hon var 42: ”Det enda som höll mig uppe var tanken på att jag kunde bli gravid igen.” Via äggdonation blev de till slut gravida. Foto: Karin Wildheim

Emelie, 48, blev gravid med hjälp av äggdonation: ”Vi kämpade i åtta år”

Vid 35 blev Emelie lämnad. Fem år senare träffade hon kärleken. Efter flera år av IVF-försök och missfall kommer snart bebisen. 

Att träffa den ”rätte” är för många av oss en förutsättning för barn. Så även för Emelie Ljungberg. Hon var 30 år när hon träffade vad hon trodde var mannen i sitt liv. Han som skulle bli pappa till hennes barn. Så blev det inte. 

– Han hade haft en tuff uppväxt med en alkoholiserad pappa och ville inte utsätta någon annan för att må så dåligt som han hade gjort. 

När de varit tillsammans i fyra år förklarade Emelie att hon kunde kompromissa om mycket i livet men inte om barn som hon ville ha och längtade efter. Då flyttade hennes sambo. 

Emelie Ljungberg

Ålder: 48.

Familj: Maken Tobias. 

Bor: I Göteborg.

Gör: Är marknadsförare.

– Jag var i chock och kände stress över åldern, att som 35 år gammal ha blivit lämnad och barnlös. 

Emelies barnlängtan var så stark att hon försökte övertala sitt ex att få barn med henne – och inte behöva ta något som helst ansvar för det. Men nej.   

Hon började följa bloggar om kvinnor som åker till Danmark för att bli inseminerade och få barn på egen hand men landade i att hon trots allt ville dela det roliga och jobbiga med att ha barn med en livskamrat. 

Jag visste att det är svårare att bli gravid i takt med stigande ålder, men inte hur svårt

– Det var inte lätt att hitta någon ny att älska. Det tog nästan fem år att träffa den man jag är gift med nu. Vi träffades sent i livet, jag var nästan 40 år då. Hade jag vetat då hur mycket äggkvaliteten sjunker med åren hade jag kanske åkt till Danmark. Jag visste att det är svårare att bli gravid i takt med stigande ålder, men inte hur svårt.  

Varje gång mensen kom blev hon besviken. När hon blev spontant gravid vid 42 blev hon överlycklig – och förkrossad när det slutade i missfall.

– Det enda som höll mig uppe var tanken på att jag kunde bli gravid igen, men då ville plötsligt inte min man längre. Han tvivlade på vår relation, och efter flera månader utan att komma framåt gick vi till slut till en psykolog och landade i att vi ville vara tillsammans och att båda ville ha barn.  

Jag var för gammal för att få hjälp av landstinget och fick gå privat

Emelies ålder gjorde att de direkt bestämde sig för IVF. De fick betala 35 000 kronor per försök och gjorde fyra. 

– Jag var för gammal för att få hjälp av landstinget och fick gå privat, förklarar Emelie. 

Då var hon nästan 43 år och blind för kostnaden. Hennes längtan var så stark. 

Men det blev inget barn. Då tänkte Emelie att det kunde ha med immunförsvaret att göra och vände sig till en klinik i Grekland efter att ha läst på om olika metoder. 

Via äggdonation blev de efter sex års försök till slut gravida. 

– Då hade vi börjat landa i att det räcker nu. Alla pengar och all tid och planering gick åt till att försöka bli med barn, berättar Emelie och fortsätter:

– Vi hade bestämt oss för att man kan ha ett bra liv utan barn – och då blev jag gravid.

Om några veckor är Emelies efterlängtade bebis äntligen här! Foto: Karin Wildheim

Nu är Emelie gravid i vecka 29, och vid 48 års ålder kommer hon att för ­första gången bli mamma. 

Emelie har nu skrivit en självbiografisk roman om sin kamp för att bli gravid, Längtansresan.  

– Jag hoppas den ska öka förståelsen för att ofrivillig barnlöshet är en kris. Och få andra i samma situation att känna sig mindre ensamma, säger Emelie. 

LÄS MER:

Kämpade fem år för att bli gravida – ”Sista gången brast det för mig”
Hannah: ”Min vän bar och födde mitt barn” (så funkar surrogatmödraskap)
Emily, 39: Jag frös in mina ägg när jag blev singel
My fick sin lillasysters ägg – så funkar äggdonation