Dr Åsa: Så skyddar du dig mot kräksjukan

Se upp! För nu börjar vinterkräksjukan slå till här och där. De gamla vanliga råden om hur man skyddar sig mot vinterkräksjukan behöver man påminna sig om ibland. Doktor Åsa säger att det är extra viktigt i år.

Dr Åsa Vilbäcks bästa tips mot vinterkräksjukan:

• Handhygien, handhygien, handhygien - tvätta/sprita händerna regelbundet. Speciellt innan du äter. Undvik att beröra slemhinnor; ögon, näsa eller mun med dina fingrar, och om du gör det - sprita händerna först!

• Undvik fasta tvålar och hängande handdukar på arbetsplatsen - använd flytande tvålar och engångshanddukar

Under epidemiperioden mellan november till april, men framförallt mellan januari till mars, var försiktig med mat som ligger framme där många människor hämtar mat/lutar sig över etc; ex bufféer eller salladsbord. 

• Undvik de magsjuka och uppmuntra alla som blir sjuka att stanna hemma, åtminstone två dagar efter man blivit symptomfri. En enda person kan smitta ned en hel arbetsplats!

Och att skydda sig i år kan vara extra viktigt eftersom man tycker sig ha sett en mutation som gör att de som tidigare varit immuna mot vinterkräksjukan nu också kan drabbas - och kanske tom vara extra känsliga. Därmed ökad risk för ytterligare smittspridning.

 Har du några egna huskurer mot vinterkräksjuka? Skriv dem i kommentarerna nedan!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!