Foto: velvelvel / velvelvel

Det här händer i din mun – om du skippar att borsta tänderna EN gång!

Ända sedan man var liten har man hört hur viktigt det är att borsta tänderna, men ibland ORKAR man bara inte. Och en gång gör väl inget... eller?

Ni vet när man ligger och halvsover i soffan på kvällen och till slut orkar släpa sig iväg till sovrummet för att gå och lägga sig i sängen? Då är det sista man orkar att gå och borsta tänderna. Det är ju såå jobbigt.

För att skippa tandborstningen en liten kväll gör väl inget? Svaret är tyvärr: jo, det gör det.

Tandläkare rekommenderar att man borstar sina tänder minst två gånger per dag, morgon och kväll, två minuter per gång. Tandläkaren Julie Cho säger att man ska borsta de fyra sektionerna (vänster överkäke, höger överkäke, vänster underkäke och höger underkäke) i 30 sekunder vardera, samtidigt som man inte ska glömma att borsta precis där tandköttet går över till tand också.

Att borsta tänderna är det enda sättet för oss att manuellt få bort bakterier, plack och lukt från vår mun. Genvägar som munvatten eller tuggummi fungerar inte, även om man ibland önskar att så var fallet.

Varför ska man borsta tänderna varje dag?

Daglig tandborstning får ut farliga bakterier ur munnen.

När du borstar tänderna tar du bort bakterier som samlats i din mun efter att du ätit. Du borstar också bort mat som kan ha fastnat i munnen, som annars kan ruttna och göra att tandköttet blir dåligt.

Plack kan skapas på en dag.

Plack är det som lägger sig utanpå dina tänder, och innehåller skadliga bakterier. Och det bildas på bara 24 timmar. När plack bildas tror din mun att det är en inkräktare och svarar med en inflammation. Då finns det risk för till exempel inflammation i tandköttet och tandlossning.

Hål går inte att göra ogjort.

Om man struntar i att borsta tänderna ofta kan man i princip garantera att hål kommer att bildas. Visst kan man laga ett hål, men själva tanden blir aldrig densamma som den var innan.

Bakterier som orsakar tandköttssjukdom har kopplats till hjärtsjukdom.

Efter 20 (!) år av forskning har man funnit en koppling mellan de som har tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar. Många personer med tandköttssjukdomar hade även hjärt- och kärlsjukdomar.

Andra bra grejer med att borsta tänderna är exempelvis att det håller tänderna vita och det ger en bra andedräkt. För att inte tala om hur svindyrt det är att gå till tandläkaren och laga hål. Den kostnaden undviker vi helst!

Psst! Glöm inte tandtråden också.