Foto: Getty Images/iStockphoto / LittleBee80

De 9 bästa apparna för meditation - amelia tipsar

Har du svårt att hitta balans i livet? Meditation via app kan vara lösningen. Vi har testat de mest populära meditationsapparna och tipsar här om de nio bästa.

Sarah Djerf

Meditation sägs motverka en mängd olika ohälsosamma åkommor såsom t.ex. stress, digitalt beroende och i vissa fall även psykisk ohälsa.

Det finns en mängd appar som guidar oss till en lugnare och mer fridfull vardag genom olika meditationsövningar. Vi har tittat på de mest populära meditationsapparna och plockat fram nio som sticker ut lite extra.

Headspace

Gratis + köp inuti app

Det här är en bra app för dig som är nybörjare inom meditation. Den innehåller tio meditationsövningar som alla är tio minuter långa och utformade för att snabbt få dig att förstå vad övningen handlar om. Det finns också en personlig framstegssida, ett belöningssystem för fortsatt övning och ett kompisystem där du och dina vänner kan peppa varandra till att fortsätta lägga tio minuter om dagen på meditation. När du har slutfört alla tio övningarna kan fler, mer utmanande övningar, köpas inuti appen.

Insight Timer

Gratis

Den här meditationsappen har över 4500 guidade meditationsövningar från över 1000 meditationsutövare. Den har också 750 låtar för meditation att välja mellan och du kan själv kombinera den övning du gillar mest med din favoritmusik för en skräddarsydd upplevelse.

The Mindfulness App

Gratis

Den här appen har många olika funktioner inklusive en fem dagar lång guidad meditationskurs, meditationspåminnelser och personliga meditationserbjudanden. Den kan även integreras med en hälsoapp för den riktigt seriösa utövaren. Det här är appen för den som tar sin meditation på största allvar.

Buddhify

50 kr

Här finns 11 timmar speciellt anpassade meditationsövningar. Varje övning är anpassad för olika behov. Det finns övningar för dig som har svårt att sova, för dig som behöver hjälp med en digital detox och för dig som behöver skapa en vilopaus i ett stressigt arbetsklimat till exempel.  Övningarna är mellan 5 till 30 minuter långa och ett incheckningssystem hjälper dig att utvärdera dina framsteg.

Stop Breath Think

Gratis + köp inuti app

Här kan du välja mellan 55 guidade meditationsövningar för både morgon och kväll, följa ditt humör och bli mer medveten om ditt psykiska välmående. Övningarna fokuserar på medkänsla, sömn, depression och ångest. Du kan registrera din dagliga övning och följa dina framsteg under hela året.

Calm

Gratis

Med Calm kan du välja alltifrån från tre till 25 minuter långa meditationsövningar. Du kan även välja att låta Daily Calm – ett 10-minuters program – bli del av din dagliga morgon- eller kvällsmeditation. Andra funktioner i appen är bland annat sömnberättelser, andningsövningar och över 25 lugnande ljud som hjälper dig att sova.

Meditation Timer Pro

20 kr

Den här appen erbjuder meditation i den mest klassiska meningen. Tydliga övningar för att du ska få ut det mesta av din tid. Den kan användas, dels genom en rad olika standardalternativ dels genom att skapa egna specialanpassade program. Appen kan dessutom programeras för att spara utförda övningar och på så sätt hålla reda på dina framsteg.

Smiling Minds

Gratis

Den här appen vänder sig inte enbart till vuxna utan kan även användas av barn från 7 år. Meditationsövningarna delas upp i olika åldersgrupper och flera konton kan skapas i samma app vilket gör det lättare att hantera för familjer med fler än en användare. Det finns också en sektion för lärare med meditationsövningar för klassrummet indelad i olika årskurser.

Sattva

Gratis

Den här appen vill inspirera till att få in meditation i dina dagliga rutiner. Förutom standardfunktioner såsom förinställda guidade meditationer och chants, påminnelser och humörbevakning, kan du även kontrollera din hjärtfrekvens och få utmärkelser när du antar nya utmaningar. Appen förklarar även på ett tydligt och bra sätt varför och hur meditation kan vara en viktig och nödvändig komponent för att förbättra ditt liv.

Läs ocksåStress kan göra oss överviktiga – amelia förklarar hur kortisol fungerar