Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Därför tänker du så mycket när du slappar - låt hjärnan vila i sommar

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Ja, så är det faktiskt. En nedärvd funktion gör att, medan kroppen slappar, fortsätter hjärnan att jobba på högvarv – trots att du är på semester.

Ofta tror vi att det räcker att lägga sig i hängmattan för att stänga av stress och oro som samlats under året som gått. Men, riktigt så enkelt är det inte. Iallafall inte om vi även vill vila vår hjärna.

Att dagdrömma kräver nästan lika mycket energi som att lösa ett mattetal

Studier genomförda av Marcus Raiché – amerikansk neurolog och forskare vid Washington University School of Medicine visar att 60-80 procent av all energi som hjärnan använder förbrukas av nätverk som är helt oberoende av vad vi gör. När hjärnan inte har en specifik uppgift att lösa hamnar den i autoläge och ägnar sig åt att analyser vad andra människor tänker och tycker om oss. En nedärvd funktion som tidigare var oerhört viktig för oss ur överlevnadssynpunkt.

Det finns ett nätverk i hjärnan som kallas DMN default mode network (benämns också task-negative-network, TNN) som är aktivt när hjärnan inte har en specifik uppgift. Hjärnan ägnar sig då åt att analysera vad andra människor tänker och tycker om oss. När vi löser en uppgift sjunker aktiviteten i DMN och ökar istället i nätverket TPN (task-positive-network).

Anneli Godman, expert på hjärna, stress och prestation på ledarskapssajten motivation.se förklarar att vi är programmerade för ett liv så som det såg ut för 150 000 år sedan eller mer.

– Vi behöver naturligtvis dessa stunder av inre självreflektion och avstämning gentemot andra även idag men troligen är denna funktion inte lika viktig nu som då i vår del av världen.

Så, bli inte arg på dig själv om du bryr dig om vad grannen på badlakanet bredvid tänker om dig. Det är hjärnans autoläge som jobbar och stämmer av hur du accepteras av andra. Helt naturligt alltså.

Enligt Marcus Raichés studier tar den här formen av dagdrömmeri mycket energi. Han menar att den energiförbrukning som krävs för autoläget enbart är fem procent lägre än vad som till exempel krävs för att lösa ett mattetal.

– Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar, förklarar Anneli Godman.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Vill du ge din hjärna vila och hjälpa den att sluta lägga så stor vikt vid andras uppfattning av dig ligger nyckeln i att rikta din uppmärksamhet mot någonting – förslagsvis ett moln. Låt alla tankar om andra och deras tankar om dig komma och gå medan du håller kvar ditt fokus på molnet medan det ändrar form och rör sig över himlen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!