Foto: DeanDrobot

Därför ska du skippa pyjamasen – 5 bra anledningar att sova naken

Är du också en nakensovare? Toppen! Det är nämligen inte bara skönt, det är bra för dig också.Här är 5 anledningar till varför:

1. Du sover bättre

All erfarenhet visar att man sover bättre om det är svalt och man inte har för hög kroppstemperatur. Studier visar att personer med sömnproblem ofta har högre kroppstemperatur än andra. Sover du naken sover du automatiskt svalare. Och bättre.

2. Det är bättre för ditt immunsystem

När vi har hudkontakt med en annan människa (detta förutsätter alltså att det finns någon vi vill ligga nära när vi är nakna) minskar kroppens produktion av stresshormonet kortisol, ett hormon som håller tillbaka immunsystemet. Däremot ökar produktionen av oxytocin, ett hormon som sänker blodtrycket. Du både sover och mår alltså bättre av att sova hud mot hud med någon annan.

3. Ditt underliv mår bättre

Om ditt underliv har det för varmt när du sover ökar risken för infektioner i detta känsliga område. Utan pyjamas eller trosor luftas ditt underliv lättare – och mår därför bättre.

4. Ditt förhållande blir bättre

Ett påstående som säkert ifrågasättas rent vetenskapligt, men en undersökning från USA visar ändå att 57 procent av par som sover nakna är lyckliga i sitt förhållande. Motsvarande siffra för par som sover i pyjamas är 48 procent, och för dem som sover i onepiece endast 38 procent. Här kan man ju bara spekulera om varför…

5. Dina förfäder gjorde det

Forskare tror att stenåldersmänniskorna sov nakna och gärna tillsammans, och att de genom detta fick en känsla av säkerhet och gemenskap. Den känslan är densamma för oss nutida människor.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på vår systersajt Veckorevyn.com.

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att gilla:

Därför är det bra att ta en powernap (även för dig som har svårt att sova på natten!)

8 saker om sömn vi inte visste om – det här händer i kroppen när du sover

Studie visar: Par som sover tätt ihop är lyckligare