Därför luktar du illa av LCHF (när en diet går för långt)

LCHF-dieten kan göra att folk börjar lukta illa. Ungefär som kattpiss, för att tala klarspråk. Ketos, kallas fenomenet. Jakten på några futtiga kilon kan alltså resultera i en kropp som folk ryggar tillbaka av, svett som förstör kläder – och ångest för sociala situationer.

Linda Newnham

Vad är det som luktar skunk på kontoret? Och ofräscht på gymmet? Som … ja, som en lätt doft av kattpiss faktiskt. Och varför har kompisen plötsligt fått dålig andedräkt – så pass att du helst tar ett steg tillbaka när ni pratar. Anledningen stavas LCHF-dieten.

Fitnessmodeller var precis lika tajta och rippade för 20 år sedan, tots att de levde på ris och tonfisk

Vanligt att lukta fränt av lchf-dieten

Sonja som regelbundet kör kolhydratfria perioder eftersom hon tycker att det är ett smart sätt att hålla vikten, har fått känna på avigsidan.

– Varje gång jag kör ett lchf-race luktar jag när jag tränar. Jag känner det inte själv under träningen, men efteråt luktar inte mina kläder vanlig svett – de luktar fränt. Doften går visserligen bort i tvätten och jag torkar av maskinerna jag använt noga, men ändå … Bara vetskapen om att folk omkring mig kanske känner min svettlukt är jobbig, säger Sonja och tillägger att hon har hört att vissa svettas så mycket ketos att de får fläckar på kläderna.

– Men dit har jag i alla fall inte kommit, säger hon.

Det som händer rent fysiskt när man skippar kolhydrater är att kroppen, som normalt använder glukos som bränsle (som kommer från kolhydrater), tvingas kicka igång reservaggregatet.

Ketos uppstår som ett reservbränsle i kroppen

– Människokroppen är väldigt anpassningsbar, säger näringsfysiologen Kristina Andersson. För att vi inte ska stanna helt och hållet när vi har brist på glukos bildar kroppen ett reservbränsle, så kallade ketoner. När man är i det tillståndet heter det att man är i ketos.

En sådan keton är acetoacetat (att jämföra med aceton), som lämnar kroppen både via utandningsluften och huden – och det är därför man kan få dålig andedräkt och märklig svettlukt.

– För vissa är det här en övergående fas, medan andra luktar en längre period – det är individuellt, säger Kristina.

Ett annat ämne som bildas vid ketos är bhb.

– Det är väldigt likt drogen ghb, och får folk att känna sig lite ”höga” – vissa som kör lchf beskriver en nästan euforisk känsla. Men grundtanken med bhb är att den som är i svält inte ska sätta sig ner och dö, utan bli aktiverad och leta mat, förklarar Kristina.

För det är inte bara vid brist på kolhydrater som personer börjar lukta ketos.

– Nej, ketos inträffar även vid svält. Nu är ju lchf populärt, men även förut när folk följde ”salladsdieter” kunde man känna den lite frätande lukten på gymet, säger Kristina.

Inte bara lchf som gör att man luktar illa

Eller, du har säkert märkt hur personer som varit sjuka och inte ätit på någon dag luktar annorlunda. Det är inte exakt samma doft, men samma fenomen. Men just ketosdoften är det framför allt personer som går på lchf som sprider.

– Vi har ju lärt oss att nolla kolhydrater är en enkel väg att gå ner några kilon, säger Kristina.

Ja, att inte äta kolhydrater har för många blivit ett säkert sätt att både gå ner och sedan hålla vikten.

– Jag identifierar mig som en ganska snygg, fräsch kvinna, mån om mitt utseende, säger Petra. Framför allt sedan jag tappade åtta kilo med  lchf – så sedan dess undviker jag kolhydrater. Men jag har fått dålig andedräkt. Jag riktigt känner hur jag luktar äckel ur munnen. Jag har provat alla sorters munskölj och tuggar ständigt tuggummi, men tycker ändå att kolleger backar ett steg ibland när vi pratar.

Men då kan man ju undra: mängder av personer följer ju lchf, så varför får bara vissa dålig andedräkt?

– Alla har olika bakterieuppsättningar i munnen, förklarar Fråga doktorn-doktorn Gunilla Hasselgren. När bakterierna i munnen bryter ner proteinet, bildas det hos vissa svavelföreningar, som gör att de får dålig andedräkt. Och det här är inget man kan ändra på med vare sig Proviva eller munskölj. Precis som det inte hjälper tjejen, vars svett luktar illa när hon tränar, att duscha mer.

Visst kan det hjälpa lite att använda tungskrapa och tandtråd, för att få bort plack.

– Men jag tycker att exempelvis Petra ska fundera på om det är så himla lyckat att äta så mycket protein, eftersom hon luktar svavel, säger Gunilla.

Ketos och dålig andedräkt kan vara mentalt påfrestande

Att gå runt med dålig andedräkt kan vara mentalt påfrestande. Vissa drabbas till och med av så kallad halitofobi, en rädsla för dålig andedräkt.

– Den är besläktad med social fobi, där man anpassar sitt beteende (tar ett steg tillbaka när man pratar av rädsla för att lukta illa), kanske börjar undvika sociala situationer och i förlängningen blir deprimerad. Jag har fått brev till Fråga doktorn där folk nästan vill ta livet av sig på grund av dålig andedräkt, säger Gunilla.

Mår man riktigt dåligt av det här, ska man söka professionell hjälp.

– Bland annat kan du med hjälp av KBT jobba bort de där automatiska tankarna av rädsla för att folk ska tycka att du luktar illa.

I övrigt är Kristina och Gunilla rörande överens om en sak: ”kolhydratfobin” har gått för långt. Eller som Jonas Gardell uttryckte det på twitter: ”För bara några år sen när man skulle synda, knullade man, tände på och söp skallen i bitar. Idag när man syndar äter man en potatis.”

– Jag kan tycka att det är tragiskt att vi i jakten på den perfekta kroppen kan tänka oss att gå runt och lukta illa, säger Kristina och påminner om att ”inga kolhydrater” faktiskt inte är enda vägen till att hålla vikten.

– Exempelvis fitnessmodeller var precis lika tajta och rippade för 20 år sedan, fastän de då levde på ris och tonfisk – men istället skydde fett som pesten.

Så slipper du ketos – utan att vräka i dig kolhydrater

Det är inte så att vare sig Kristina eller Gunilla tycker du ska börja vräka i dig bröd, pasta och ris.

– Jag kan förstå att det här har varit revolutionerande, för när man lever i ett stillasittande informationssamhälle kan man inte äta kolhydrater i obegränsad mängd, men nu har rädslan gått väl långt, säger Gunilla.

– Jag vill inte fördumma eller förlöjliga någon, men ibland har jag lust att säga ”skärpning, ni kan inte på fullt allvar tro att kolhydrater är livsfarliga”. Visst finns det fördelar med att dra ner på dem, men när man i studier jämfört en diet där man plockar bort kolhydrater helt med dieter där man bara drar ner på på dem, ser man ingen större skillnad i viktresultat, säger Kristina.

Det vill säga du behöver inte välja mellan att vara smal och lukta normalt. Lösningen för att slippa ketoslukten är att du pillar i dig lite kolhydrater varje dag.

– Det behöver inte vara mängder. Och har du svårt att begränsa ditt smörgåsätande, så fortsätt undvika bröd. Det räcker att du äter lite rotfrukter och kanske havregrynsgröt till frukost för att slippa hamna i ketos, säger Kristina.

 

Mer om lchf:

LCHF – en farlig diet eller en hälsosam livsstil?